четвер, 05 березня 2009 20:35

Як захиститися від колекторів

"Двокімнатну взяв у кредит 2004-го. Квартира стара, у "хрущовці" на Сирці. Не хтозна-що, але жити можна. У мене жінка з двома малими дітьми, — розповідає водій столичної маршрутки 36-річний В"ячеслав Лінецький. — До вересня 2008-го сяк-так сплачував кредит. Заробітки дозволяли. З осені сиджу без роботи".

У січні 2009-го банк передав кредитну угоду Лінецького колекторам — конторі, що спеціалізується на стягненні боргів.

— Спочатку діставали нас по телефону, — згадує В"ячеслав. — Далі стали погрожувати мені й дружині. А потім прийшли до жінки, поки мене не було. Погрожували, що вона скоро ночуватиме на автовокзалі…

Подружжя Аліна та Владислав Кравці, жителі столичного масиву Теремки, теж потрапили до списків колекторів. Рік тому взяли $5 тис. кредиту на власну справу. Тепер сидять без грошей.

— Владислав збирається на заробітки за кордон, щоб розрахуватися, — говорить Аліна Кравець, 30 років. — Ми це сказали мужику, який приходив розбиратися з нашим боргом. А він нам: "Ваш виїзд за кордон уже обмежено, бо ви маєте борги". Банк нібито передав нашу справу до Служби безпеки України. Той чоловік нам посвідчення майора СБУ показував. Оглянув квартиру. "Меблі нові? — питає. — Продайте за півціни.  Мікрохвильовка гривень на 200 потягне. Пралку-автомат теж варто продати… Розрахуйтеся з банком, легше буде за кордон виїхати".

Кравці обіцяють продати речі. "ГПУ" зустрілася з тим "майором" СБУ.

Меблі нові? Продайте за півціни, розрахуйтеся з банком

— У мене є посвідчення мента, СБУшника, даїшника. А прізвище моє Іванов, — сміється киянин Сергій, 43 роки. Він директор колекторського агентства. — Контора працює нелегально. Та й реєструвати її нема часу. На лапу треба давати. Працюю так. Клієнтів вистачає.

Сергій керував районним відділом карного розшуку. Його звільнили за хабарництво.

— У цій сфері всі беруть. Але мене СБУшники пасли два місяці. Поклали весь компромат на стіл. Просто я комусь неугодний став.

Вибивати борги Сергія запросив великий банк. Його зелених банкоматів найбільше в Україні. За законом банки не мають права залучати до справи третю особу — колектора. Бо позичальник може судитися за розголошення банківської таємниці. Банк знайшов вихід: оформив Сергія як свого юриста. Видали доручення, що Сергій представляє інтереси установи, і кредитні справи з усіма координатами і копіями документів.

— Головне — у будь-який спосіб схилити боржника повернути кредит, не доводячи до суду, — пояснює директор фірми.

Боржницю банку, 47-річну Алевтину Присяжнюк, знайшов через сусідів. Жінка взяла кредит на квартиру, що на вулиці Ползунова у столиці. П"ять місяців не платить банку, переховується.

— Сусідкам я назвався давнім її знайомим. Казав, що хочу повернути борг. Одна й розказала, що Алевтина живе в селі Софіївська Борщагівка. Хата записана на сина. Він за кордоном.

Той будинок Сергій знайшов за базою даних паспортного столу. Її за 2,5 тис. грн купив на книжковому ринку, що біля станції метро Петрівка.

Фірми з вибивання боргів нині набирають працівників. Найкращі шанси — у колишніх правоохоронців. За роботу банки платять їм винагороду — 20–50% боргу.

— Вона залежить від суми, терміну давності та вдачі боржника, — пояснює директор Європейської агенції з повернення боргів 40-річний Ігор Полховський. — Комусь варто спокійно пояснити — і він знайде гроші. А до когось треба інший підхід шукати.

Банки тиснуть на боржників у різні способи, пояснюють у юридичній фірмі "Аргумент ЦСБ", що працює в Харкові:

— Є м"який колекшн. Це коли просто нагадуємо клієнту про сплати. Є жорсткий колекшн — коли підключаємо близьких та співробітників боржника, виїздимо додому. Є юридичний колекшн — справу передаємо до суду.

Працівник приватної колекторської фірми Олександр, 36 років, спростовує:

— Якщо в людини 20 тисяч доларів боргу і їй немає з чого заплатити, то приходити додому чи дзвонити не допоможе. Наша контора співпрацює з агенціями із працевлаштування за кордоном. Колектор пропонує боржникові роботу в іншій країні. Витрати бере на себе. Половину зарплати боржник віддаватиме на погашення боргу.

В"ячеслав Лінецький вдався до захисту антиколекторської фірми. За консультації вже заплатив 500 грн. Якщо дійде до суду, захищатимуть його і там.

Як захиститися від колекторів

Від стягувачів боргів можна захиститися, переконує юрист харківського агентства "Антиколектор" В"ячеслав Недопитанський, 47 років:

— За найменшого натяку на насильство пишіть скаргу в міліцію. Погрози колекторів класифікують за Кримінальним кодексом.

— Переоформіть на родичів майно, яке можуть описати та конфіскувати.

— Майно, за яке виплатили половину вартості кредиту, не віддавайте. Забрати його можуть лише за рішенням суду.

— Напишіть у банк листа, що вважаєте умови кредитного договору несправедливими. Борг повернете лише за рішенням суду. У суді ви маєте більше за банк шансів виграти.

— Для суду найміть адвоката. Він розтягне розгляд справи на півроку. За цей час ваше фінансове становище може поліпшитися. Найгірше, що вам присудять — щомісяця сплачувати банку частину зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Як захиститися від колекторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути