Ексклюзиви
субота, 30 жовтня 2010 12:00

Гривня може обвалитися за два роки

  Колишній міністр економіки Володимир Лановий
Колишній міністр економіки Володимир Лановий

Колишній міністр економіки, президент Центру ринкових реформ 58-річний Володимир Лановий говорить, що з 2009 року Нацбанк штучно підтримує курс національної валюти. Так повертає довіру людей до гривні.

— Підтримати курс можна лише, якщо Нацбанк має достатній запас валюти. За рахунок іноземних кредитів цього року в Україну прийшло на 5,7 мільярда доларів більше, ніж вийшло. Згодом ці кредити закінчаться. Доходу від експорту нема. Державі доведеться купувати валюту для оплати газу. Тож українська валюта триматиметься, доки уряд отримуватиме запозичення Міжнародного валютного фонду та російських банків. Цього року уряд вже запозичив 98 мільярдів гривень. До кінця року планують отримати ще 19 мільярдів. Ця сума дорівнює третині держбюджету (державний бюджет країни 2010 року передбачає доходи на 252,7 млрд грн та 305,7 млрд грн видатків. — "ГПУ").

Наступного року в Україні курс долара протримається за рахунок зовнішніх кредитів. Проте населення звикло не довіряти своїй владі та банкам і мінятиме гривні на долари для заощаджень. Попит на іноземну валюту зростатиме, хоча надходження не буде. Уряд братиме все більше кредитів, щоб розрахуватися з боргами. Настане мить, коли кредитори не захочуть ризикувати, бо бачитимуть, що Україна опиниться в стані банкрута. Так було в Росії в 1997–1998 роках. Їхній бюджет фінансувався за рахунок закордонних кредитів. Усе закінчилося дефолтом Росії та обвалом курсом рубля. Життя в борг завершується рано чи пізно.

Що довше триває штучна підтримка української валюти, то відчутнішим буде падіння економіки, а з нею і гривні. Теперішній курс вигідний тим, хто ввозить товари з-за кордону. Прийде час, коли закордонних кредитів не вистачатиме для того, щоб покривати розрив між експортом та імпортом. Запас валюти вичерпається. Держава оголосить дефолт. Імовірно, це станеться після проведення Євро-2012. Буде шалений провал гривні. Тоді в українській економіці повториться те, що сталося з російською 1998-го — дефолт.

Азаров наслідує дії уряду Юлії Тимошенко, вкладаючи гроші у видатки, а не у виробництво. Хоча воно розвиває економіку. Кредити урядові тільки шкодять. Наше правління поводиться як банкрут: прагнутиме більше кредитів, щоб утримати ситуацію.


Кожна гривня приносить сім гривень прибутку


В Україні найвигідніше вкладати в банківський сектор, вважає

Володимир Лановий:

— 1 гривня інвестиції в сільське господарство за рік приносить дохід 12 копійок, у промисловість — 17. Найвища дохідність у банків. Там кожна гривня приносить 7 гривень прибутку.

Зараз ви читаєте новину «Гривня може обвалитися за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути