Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 21:59

Українській валюті загрожує обвал до 16 гривень за долар - експерти

Українській валюті загрожує обвал до 16 гривень за долар - експерти

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін цього тижня повідомив, що найближчим часом курс американської валюти в України значно зросте. За його припущеннями, долар коштуватиме 10-12 гривень.

Однією з головних передумов він назвав факт, що Національний банк України надрукував готівкової та безготівкової гривні на кілька мільярдів доларів. Збільшилася грошова маса в обігу. На його думку, додаткова емісія не підтримана валовим продуктом і золотовалютними запасами. Також було випущено облігацій внутрішньої державної позики.

Gazeta.ua опитала інших фахівців.

Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

"Немає ніяких передумов для різкого обвалу. До кінця року долар здорожчає до 8,20 гривень. Нацбанк, звичайно, може утримувати нинішній курс долара. Це він поступово і робитиме протягом наступних місяців. Зарплатню бюджетникам піднімають на 15 процентів. Отже, в бюджеті з"явились кошти. Проте ще не означає, що Нацбанк надрукував додаткові гроші".

Павло Мельник, експерт компанії "МПП консалтинг":

"Найближчий місяць долар буде не дорожче 8,20-8,30 гривні. До кінця року підніметься до 9 гривень. Причина в інфляції. Офіційно її рівень - 15 відсотків на рік. Тоді як в США 2-3 відсотки. Тривалий час накопичувався перекіс, якого не може бути. Умовно, товар в Америці коштує 1 долар. Такий самий українського виробництва мав би коштувати 8 гривень. Але через інфляцію в Україні ціна на нього вища - 11-12 гривень. Бізнесменам вигідніше завозити цей товар із США. Бо там він коштує 8 гривень. Тож, продавши його в Україні, можна ще й заробити. Зараз валюта йде з країни.

Економіка не любить дисбалансу. Тому щоб підтримати українську економіку, уряд вдасться до підвищення ціни. Як це зроблять? За рахунок підняття курсу долара.

До того ж, зараз в Україні збільшується грошова маса, не підкріплена товаром. Нацбанк друкує гроші. Йому потрібно покривати борги, що накопичились за 10 років. Щойно Нацбанк перестане друкувати гроші, інфляція припиниться".

Олексій Лупоносов, доктор економічних наук:

"Верстат уже давно запустили. Долар стримують штучно, щоб не було паніки, щоб ніхто не здогадався, що "покращення життя уже сьогодні" не станеться. Доказ штучного стримування - у Європі американська валюта піднялася на 10 центів, а у нас ні.

По-друге, якщо порівнювати ціни, долар мав би коштувати 9-11 гривень. Ціни весь час зростають, а долар стоїть. Чому стоїть? В Україні ж немає потужного виробництва чи ресурсів, щоб на гривню нічого не впливало.

Уряд зможе утримувати гривню на рівні 8, поки вистачатиме валютного резерву Нацбанку. Максимум до Нового року. А потім буде обвал до 12-13 гривень за долар. Крайня межа, нижче якої наша валюта не опуститься, це 16 гривень за долар".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українській валюті загрожує обвал до 16 гривень за долар - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути