Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 20:05

Інфляція у вересні перевищить динаміку зростання цін - мінекономіки

Інфляція у вересні перевищить динаміку зростання цін - мінекономіки

Інфляція в Україні у вересні 2010 року перевищить динаміку зростання цін, що спостерігалася в серпні поточного року, повідомила сьогодні, 16 вересня, заступник міністра економіки Ірина Ключкова.

"Завжди у вересні йде стрибок цін", - сказала вона, передає "Інтерфакс-Україна".

Заступник голови Мінекономіки пояснила, що, крім сезонного зростання цін на продукцію агропромислового комплексу, на початку осені фіксується зростання цін на послуги освіти.

За даними Держкомстату, інфляція в Україні за підсумками січня-серпня склала 4,3%, у тому числі в серпні 1,2%.

Крючкова також повідомила, що Мінекономіки дотримується прогнозу інфляції на поточний рік на рівні 12%.

За її словами, така оцінка враховує наявні цінові ризики, як у продовольчій сфері, так і в сфері тарифів на житлово-комунальні послуги.

Як повідомлялося, чотиримісячний період зниження цін в серпні завершився високою інфляцією.

Стрибок споживчих цін на 1,2% був викликаний 50-процентним подорожчанням газу для населення, в той час як продукти харчування, за офіційними даними, навіть подешевшали.

Підвищення цін на продовольство стане основним чинником інфляції тільки з вересня, відзначають експерти.

Споживчі ціни минулого місяця виросли на 1,2%, повідомив учора ввечері Держкомстат.

Така висока інфляція нехарактерна для серпня - останній раз зростання цін понад 1% у серпні було зафіксовано ще в 1996 році (+5,7%). Внаслідок такого стрибка цін інфляція за січень-серпень склала 4,3%, а середньорічна - виросла на 1,5 процентного пункту, до 8,3%.

За розрахунками Держкомстату, серпневий стрибок цін викликаний подорожчанням житлово-комунальних послуг на 9,6% через 50-процентного зростання цін на газ.

Послуги ЖКГ займають 11% у споживчому кошику, в тому числі газ - 2,4%. Майже не подорожчали пально-мастильні матеріали (+0,1%) і предмети домашнього споживання (+0,1%), не змінилися ціни на одяг і взуття.

Незважаючи на різке підвищення цін на багато видів продуктів харчування, Держкомстат зафіксував зниження цін на них на 0,1%, тоді як з початку року вони виросли на 4,3%. Загальне зниження цін на продукти харчування в серпні забезпечили овочі (-11,1%), фрукти (-4,2%) і риба (-0,4%). Всі інші товари подорожчали, найбільше - вершкове масло (+5,8%), молоко (+4,2%) і цукор (+2,6%).

На думку експертів, такі цифри Держкомстату в черговий раз ставлять питання про недосконалість методики підрахунку зростання цін.

"Держкомстат робить заміри до 20-х чисел поточного місяця, тому нинішнє зростання цін на продукти харчування, який стався в другій половині серпня, був відображений у звіті частково", - відзначив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція у вересні перевищить динаміку зростання цін - мінекономіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути