четвер, 23 вересня 2010 16:00

Вартість долара в Україні може досягти 12 гривень

Українські фінансисти стурбовані тим, що найближчим часом вартість американського долара може збільшитися до дванадцяти гривень. Фахівці впевнені, що для цього існують всі передумови.

Українські фінансисти, фахівці, які проводять Семінари з фінансового аналізу і т.д., а також і сам директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважають, що найближчим часом національна валюта США на території України буде продаватися за більш високою ціною. Існує припущення, що долар буде коштувати 10 - 12 гривень, і для цього є всі передумови.

За словами експертів, однією з головних передумов є той факт, що Національний банк України надрукував готівкової, так і безготівкової гривні на кілька мільярдів доларів (за теперішнім курсом). Внаслідок цього збільшилася грошова маса в обігу. Ще однією передумовою, котра веде до збільшення грошової маси, яка, на думку фахівців, не підтримується в матеріальному плані валовим продуктом і золотовалютними запасами, є випуск облігацій внутрішньої державної позики.

Пан Соскін розповів про те, що в Україні відзначається негативне сальдо торгового балансу (близько трьох з половиною мільярдів доларів) і додав, що це саме ті гроші, яких прийшло в країну набагато менше, ніж вийшло. А це може призвести до девальвації національної української валюти.

А в цей час українські банки і пункти обміну валют відмовляються продавати громадянам долари, а також і іншу іноземну валюту. Як відомо, саме євро і долари купують люди, які їдуть за кордон - з метою туризму, на підвищення кваліфікації логістика, наприклад, або з якого-небудь іншого приводу.

І останнім часом стало надходити багато скарг з приводу того, що громадянам у багатьох банках і пунктах обміну валют відмовляють у продажу готівкових іноземних грошових одиниць. НБУ вже займається вирішенням цього питання, в банківських установах посилений контроль над проведенням валютообмінних операцій. Експерти вважають, що така ситуація може негативно позначитися на валютному ринку країни, тому що він дуже чутливий до змін. Високий попит на іноземну валюту може істотно спотворити її курс.

Керівництво Національного Банку України зобов"язало керівників банків особисто стежити за тим, щоб каси і обмінні пункти були своєчасно забезпечені готівкою в іноземній валюті, щоб громадяни, які поспішають за кордон, наприклад, на семінари з реклами і т.д., а також просто потребують євро і доларах, були якісно обслужені.

Слід нагадати про те, що в серпні поточного року обсяг операцій на готівковому валютному ринку України склав майже чотири мільярди доларів.

Зараз ви читаєте новину «Вартість долара в Україні може досягти 12 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути