пʼятниця, 24 вересня 2010 06:30

"Ціни на харчі зростають через Китай та Індію"

 

Україна може виграти від зростання цін на харчі, вважає 48-річний Володимир Дубровський, старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE Україна".

— За півроку нової влади економіка країни поступово відновлюється після фінансової кризи 2008-го. Але повільно, бо українці використали свої заощадження і попит на внутрішньому ринку впав. Тепер багато залежатиме від країн-споживачів нашої продукції. У світі можлива нова хвиля кризи. Якщо держави, які довго споживали більше, ніж заробляли, не вирішать проблеми боргів, їм доведеться скорочувати видатки. Тож упаде попит на наші товари, і це потягне гривню донизу.

Валюту можуть обвалити й політичні проблеми. Теперішня стабільність не побудована на справжній підтримці населення чи на чіткій програмі. Скоріше це казочка, яку влада розповідає сама собі й людям, бо більше нічого сказати. Якщо будуть такі ж незграбні дії, як із Податковим кодексом, із комунальними тарифами, із вилученням квартир у боржників банків, то це зруйнує негласний "пакт про ненапад". Країні потрібен новий пакт: "Ми не крадемо самі й не даємо красти вам". Тобто можновладці та великі компанії мають почати із себе.

Але перехід від одного пакту до іншого буде нелегким і болісним. Треба, щоб визріло більше громадянських структур, з"явилося усвідомлення спроможності суспільства і влади облаштувати життя по-новому.

Є ще ризики, пов"язані з місцевими виборами і справою "РосУкрЕнерго", через яку Україні доведеться віддати величезний обсяг газу. Вони можуть збурити суспільство, спричинити розкол усередині партії влади.

Чому так різко зросли ціни на харчі?

— Це загальносвітова тенденція. Вартість продуктів збільшується із 2007-го, головно через Китай та Індію. Ці країни швидко розвиваються, люди там багатшають, хочуть краще харчуватися, і додаткові доходи витрачають на продукти. У довгостроковій перспективі це дає Україні гарні шанси, бо ми можемо годувати інших. Уже успішно експортуємо зерно, олію. Могли б і більше, якби мали реформоване сільське господарство.

Підвищення попиту на продукти цього року пов"язане ще й із поганими погодними умовами. У Росії це взагалі спричинило паніку. Схожі настрої перекинулися на Україну.

Але чому дорожчання відбувається стрибкоподібно?

— Оце якраз і є ознака паніки. Якщо, наприклад, масло мало об"єктивно дорожчати на 10 відсотків, а підскочило в ціні на 20, то люди відразу реагують: "А що ж буде далі?" І починають скуповувати товар. А продавці ще більше накручують ціну.

За паніки планка завжди піднімається вище, ніж мала би бути. Як-от із доларом торік: купували по 10 гривень, а потім він стабілізувався на рівні 8.

Зараз маємо здебільшого спекулятивний чинник. На певні товари ціни повернуться до попереднього рівня. Подібні ситуації були в попередні роки із цукром та олією.

Це подорожчання покращить становище сільгоспвиробників?

— Усе залежатиме від політики уряду. Якщо формуватиметься вільний ринок і виробники зможуть продавати продукцію кому захочуть, то покращить.

Уряд має розвивати конкуренцію, а не провадити політику підтримки монополістів. Скажімо, організовувати ярмарки, де аграрії можуть продавати свій товар без посередників. Добре було б, якби працювала аграрна біржа.

Чи можна утримати ціни в адміністративний спосіб?

— Державні інспектори мають стежити за цінами на продукцію державних підприємств. А контроль за монополіями повинен здійснювати Антимонопольний комітет. Решта виробників і продавців за ринкової економіки мають право встановлювати свої ціни. Інша річ, що це дає підстави для змов. На жаль, це в нас є.

Чому весь час виникають розмови про дефіцит продуктів?

— Українці дуже чутливі до цього, бо пам"ятають дефіцит часів СРСР і гіперінфляцію 1990-х. Очікують, що держава їх урятує. Але вона того не робить. І люди прагнуть рятуватися самотужки — скуповуванням товарів.

Коли можна очікувати збільшення зарплат і пенсій?

— Сподіватися на швидке підвищення не варто. Невелике зростання економіки "з"їдають" збільшення цін і комунальних тарифів. Мінімальна пенсія має бути такою, щоб держава могла її забезпечити. Якщо ж її необґрунтовано підвищити, а потім не виплатити, то буде ще гірше.

Яких економічних і соціальних обіцянок може дотриматись Янукович?

— Президентські вибори були змаганням популістів. Більшість виборців хочуть чути обіцянки, чекають нового перерозподілу, а не нових можливостей. Це змагання з популізму Янукович розпочав іще до помаранчевої революції, коли як прем"єр безпідставно підвищив пенсії.

Він може дотриматися тільки деяких обіцянок. Наприклад, покращити умови ведення бізнесу. Але поки що підприємці бачать погіршення і мають погані передчуття.

Зараз ви читаєте новину «"Ціни на харчі зростають через Китай та Індію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути