Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 06:21

Година роботи коштує 28 гривень

Автор: фото надане Іриною Баланюк
  Ірина Баланюк із Умані на Черкащині виготовляє квіти з холодної порцеляни. Букет у середньому коштує 200–400 гривень
Ірина Баланюк із Умані на Черкащині виготовляє квіти з холодної порцеляни. Букет у середньому коштує 200–400 гривень

43-річна Ірина Баланюк із Умані на Черкащині виготовляє квіти з холодної порцеляни.

— Побачила в інтернеті оригінальну заколку для волосся з квітами. Вони нагадували справжні. Вирішила спробувати зробити таку ж. Дізналася, що потрібна японська глина. Але вона дорога. Подібний матеріал можна створити в домашніх умовах із крох­малю, клею та гліцерину. Перші партії глини не виходили: матеріал тріскався, був нееластичний. Потім почало виходити. Але квіти не нагадували справжні, — розповідає Ірина Баланюк. — Майже рік нічого не ліпила. В соцмережах спостерігала за дівчатами, які працюють із такою технікою. Помітила, що й у них теж перші роботи були недосконалі. Вирішила вчитися далі. Спершу дивилася безкоштовні майстер-класи, а згодом і платні. Там дізналася деякі секрети. Також купила професійніші інструменти, фарбу.

Перший букет порцелянових ­троянд подарувала сестрі. Потім роботи замовляли знайомі, ­родичі.

— Про те, скільки мають коштувати вироби, задумалася, коли про мене написали на місцевому сайті. Після того почали замовляти квіти в інші міста. В соц­мережі побачила, що інша майстриня оцінила свої роботи в 50 доларів. Я вирішила, що ця робота стільки не коштує. В Україні не так багато людей, які можуть витратити понад тисячу гривень на сувенір. Розрахувала вартість: виходила з мінімальної зарплати і 40-годинного робочого тижня. Порахувала, що година моєї роботи коштує 28 гривень. Тому множу цю суму на кількість витрачених годин на кожен виріб. І так формую ціну, — продовжує. — Наприклад, букет із ожини обійдеться у 300 гривень.

Сувенірні квіти для мене залишаються хобі. Займаюся ними після роботи. Я працюю фармацевтом. Нещодавно спробувала робити ромашки, вже маю замовлення на них. Популярні — ожина, бузок. Найбільше часу йде на виготовлення букетів лаванди. Такі замовляли для оздоблення спальні. Квіти висихають і стають легенькими, добре тримають форму. Листочки і пелюстки нагадують справжні, роблю їх спеціальними силіконовими відтисками. Сам матеріал удосконалила: порцеляна виходить еластична, швидко сохне.

Зараз ви читаєте новину «Година роботи коштує 28 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути