субота, 27 березня 2021 09:13

Літаки із пасажирами зіткнулися під час зльоту. Понад 500 загиблих

Літаки із пасажирами зіткнулися під час зльоту. Понад 500 загиблих
Літаки врізалися під час взльоту. Фото: pixabay.com

27 березня 1977 року при зльоті в аеропорту Тенеріфе боїнг-747 авіакомпанії KLM врізався в такий же літак компанії Pan Am. В результаті загинуло 582 особи. Катастрофу вважають однією із найжахливіших в історії цивільної авіації.

Того дня в аеропорту Лас-Пальмаса, найбільшому на Канарських островах, відбувся теракт. Незважаючи на відсутність жертв, влада закрила аеропорт і перенесла всі рейси на летовище в місті Лос-Родеос, що значно його перезавантажило.

Деякі літаки стояли навіть на руліжних доріжках. Боїнг-747 KLM знаходився найближче до порога злітно-посадкової смуги. Після майже 14-годинного очікування аеропорт Лас-Пальмас почав приймати рейси. Екіпаж Pan Am був готовий до негайного вильоту і зробив запит на зліт, однак не зміг виконати необхідні маневри по вирулюванню на злітну смугу, оскільки був блокований боїнгом KLM і заправним автомобілем.

Слідуючи інструкціям диспетчерів, боїнг KLM проїхав у кінець основної злітної смуги і розвернувся на 180 градусів, після чого зупинився в очікуванні подальших інструкцій. У цей же час боїнг Pan Am здійснював аналогічний маневр. Через густий туман видимість на зльотній смузі становила не більше 100 м, що значно зменшило швидкість руху Pan Am. Диспетчер вежі управління повітряним рухом говорив з сильним іспанським акцентом, екіпажі по кілька разів перепитували і уточнювали його команди, встрявали в розмову і перебивали один одного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот-самогубця вбив себе і ще 149 людей

У результаті командир боїнга KLM сприйняв команду бути готовим до зльоту як дозвіл на зліт і через 14 сек. на швидкості 250 км/год врізався, намагаючись злетіти, в лайнер авіакомпанії Pan Am, який рухався йому назустріч. Команда, побачила вогні боїнга KLM за 700 м до точки зіткнення. Він негайно дав повний газ і спробував піти вліво зі злітної смуги на руліжні доріжки. Однак закінчити маневр екіпажу не вдалося: від удару фюзеляж боїнга Pan Am був сильно пошкоджений, місцями утворилися проломи, через які врятувалося значне число пасажирів. Літак KLM впав на злітну смугу приблизно за 150 м від точки зіткнення. Обидва загорілися.

Всі 234 пасажири і 14 членів екіпажу, що знаходилися на борту літака KLM, загинули. З 396 осіб, що знаходилися на борту боїнга Pan Am, загинули 326 пасажирів і 9 членів екіпажу. Його носова частина постраждала менше, що дозволило врятуватися 61 людині, серед яких були командир, другий пілот і бортінженер.

Незважаючи на те, що голландська влада спочатку заперечували провину капітана і його екіпажу, в кінцевому рахунку авіакомпанія KLM взяла на себе відповідальність за катастрофу і виплатила постраждалим та їх сім'ям компенсації у розмірі від $58 тис. до $600 тис. доларів США. А Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) виробила єдиний для всіх стандарт діалогів екіпажів з диспетчерами, замінивши жаргонні вирази суворо регламентованим набором фраз.

У США одномоторний літак Beechcraft Bonanza впав на автомобіль, після чого спалахнула пожежа. Загинули 2 людей, а ще 2 - постраждали. Авіакатастрофа cталася у місті Пемброк-Пайнс, що в штаті Флорида, 15 березня близько 15:00 за місцевим часом. Літак розбився незабаром після зльоту з аеропорту Норт Перрі.

Зараз ви читаєте новину «Літаки із пасажирами зіткнулися під час зльоту. Понад 500 загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути