четвер, 24 липня 2008 19:28

"ЄДАПС" створюватиме Державний реєстр виборців

  Консоціум ”ЄДАПС” у передмісті столиці Бортничах на вулиці Леніна
Консоціум ”ЄДАПС” у передмісті столиці Бортничах на вулиці Леніна

22 липня Тендерний комітет Центральної виборчої комісії визначив, що тендер зі створення загальносистемного програмного забезпечення автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" виграв консорціум "єдапс".

Успіх компанії — логічний. "ЄДАПС" створений лідерами високих технологій в Україні. Він є єдиною групою у світі з повним циклом підприємств із виробництва і впровадження найбільш захищених ідентифікаційних документів і супутніх електронних систем. Компанія використовує неперевершений досвід у захисті документів і товарів та пропонує свої унікальні технології в області лазерів, полікарбонату, біометрики, деметалізованих голограм, електронних систем, контактних і безконтактних чіпів.

Як повідомили у прес-службі "ЄДАПС", консорціум неодноразово виконував завдання, подібні тим, що поставлені в рамках створення Державного реєстру виборців. Компанія здійснила понад 300 потужних проектів, зокрема Державну програму щодо впровадження нового українського закордонного паспорта і складну Державну інформаційну систему реєстраційного обліку фізичних осіб та їхнього документування (ДІС). За допомогою ДІС централізовано оформляють українські закордонні паспорти. Новий український паспорт від "ЄДАПС" було визнано ООН і ОБСЄ одним із найкращих у світі. А водійські права отримали високу оцінку Європейського Союзу. До складу консорціуму входить компанія VTI (товариство "КП ВТІ"), учені якої розробили й запровадили для Укрзалізниці автоматизовану систему управління пасажирськими перевезеннями "Експрес-у3".

"ЄДАПС" має сильні позиції не тільки на українському IT-ринку. За плечима компанії безліч міжнародних проектів. Наприклад, консорціум реалізує державну програму зі створення автоматизованого демографічного регістра в Кенії. У квітні цього року "ЄДАПС" виграв урядовий тендер цієї країни у 25 компаній світу. Серед них американська Hewlett-Packard, французька Thales Group, корейська Daewoo. Якби такий регістр був в нашій країні, питання щодо проведення прозорих виборів і створення Державного реєстру взагалі не порушувалося б. І не було б скандалів і махінацій навколо голосувань.

5 травня цього року Центральна виборча комісія без проведення відкритих торгів підписала контракт із компанією "Атлас" на розробку і налаштування програм для створення реєстру виборців. Проводити закупівлю з одним учасником ЦВК було дозволено постановою Кабміну N363 від 17 квітня 2008 року. Але вже 2 червня президент України Віктор Ющенко видав Указ N499/2008, яким цю постанову було визнано неконституційною. Контракт із корпорацією "Атлас" було призупинено.

Центрвиборчком відновив проведення відкритих торгів. Це свідчить про повернення до прозорих і відкритих способів створення Державного реєстру. Але, з другого боку, ЦВК почала дробити великий державний проект на безліч дрібних. А багато постачальників — означає багато ризиків.

У консорціумі "ЄДАПС" свою позицію з цього приводу пояснили так: "Консорціум вважає стратегічною помилкою деяких чиновників роздріблення держзамовлення щодо створення Державного реєстру на дрібні складові. Та, оскільки іншого державного підходу поки що не запропоновано, консорціум бере участь у різних тендерах з Держреєстру".

Окрім консорціуму, в тендері брали участь ще три компанії. Згаданого "Атласу" серед них не було. Отже "Атлас" може бути лідером тільки "під килимом"? Якщо отримати контракт за допомогою адміністративних важелів не виходить, то виграти тендер у конкурентній боротьбі "Атлас" і не намагається? Є дані, що таким бізнес-підходом зацікавилася Служба безпеки України. 7 липня у відповіді на запит народного депутата України Василя Грицака СБУ повідомила, що, порушуючи закон  "Про державний реєстр виборців", посадові особи ЦВК завищили конкурсні вимоги до учасників щодо розробки програмного забезпечення для Держреєстру виборців. Йдеться про торги, які ЦВК планувала провести восени 2007 року. Цим було "обмежено кількість претендентів на участь у тендері й надані незаконні переваги АОЗТ "Атлас". Матеріали СБУ, за свідченням заступника голови служби Скляра, передані в Генпрокуратуру.

Новий український паспорт було визнано одним із найкращих у світі

Це не перший і не єдиний "прокол" "Атласу". Є інформація, що компанія "заробляє" і недотриманням авторських прав третіх осіб. Про це свідчать два листи адвокатської компанії "Котул, Вершигора, Павлівський і партнери". Вони написані в середині червня 2008-го від імені розробника програмного забезпечення товариства "Автор" (входить до корпорації "Інком", яка є учасником консорціуму "ЄДАПС"), і в них висувається претензія на адресу Національного банку України і корпорації "Атлас" щодо виплати штрафу та відшкодування збитків на суму 99 млн грн.

Як випливає з листів, між товариством "Автор" і Нацбанком 2006 року було укладено угоду про використання програмного забезпечення чіп-модулів у платіжних картах Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП). Згідно з угодою, розробником програмного забезпечення є "Автор". Майнові права на "софтвер" належали цій компанії та НБУ. Але, за інформацією адвокатської компанії, Нацбанк передав специфікацію на цей продукт швейцарській компанії Icomsat sa — без узгодження з "Автором". Таким чином, були порушені авторські права розробника програмного забезпечення.

Адвокати мають інформацію, що "Атлас" намагається ввезти до України пластикові карти з програмним забезпеченням, що має елементи криптографічного захисту інформації, яке протиправно створене згаданою швейцарською компанією на базі специфікацій "Автора", розроблених для НБУ.

У всьому світі такі дії називають не інакше, як крадіжкою інтелектуальної власності. Цікаво, чиє програмне забезпечення пропонував "Атлас" Центрвиборчкому у травні 2008 року?

Зараз ви читаєте новину «"ЄДАПС" створюватиме Державний реєстр виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути