пʼятниця, 08 листопада 2019 07:05

Договори укладають на сім років

— Підставою для нарахування плати за землю є договір між власником ділянки й орендарем. Там розписують умови та строки виплати. Розраховують розмір орендної плати за землю з урахуванням інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Однак виплата має бути не менше 3 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Але не перевищувати 12 процентів, — каже 35-річний Андрій Кисіль, в. о. начальника головного управління Держгеокадастру в Черкаській області.

— Щороку до 15 січня Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру розраховує коефіцієнт індексації. Орендну плату переглядають за згодою сторін. Вона може бути в грошовій і натуральній формах. Розрахунок останньої має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами. У Черкаській області більшість сільгосппідприємств платять грошима. Найбільше коштує оренда гектара землі у Драбівському районі — 4564 гривні. У Звенигородському — 4525, Золотоніському — 4370. Найменша вартість по області в Смілянському — 2712, Черкаському — 2709 та Шполянському районі — 2829 гривень.

— Середня вартість оренди землі на Полтавщині 3600 гривень. Найбільше отримують власники паїв у Машівському районі — 5700. Також Новосанжарському — 5100 гривень, — говорить 57-річний Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації.

— Зараз середня вартість гектара землі по Полтавщині становить близько 30 тисяч. По області орендарі платять пайовикам десь 10,5 відсотка від вартості. Але є райони, де виплачують і 15–17 процентів. Є закономірність: де утримують велике тваринництво, орендна плата менша. Тому що у фермерів більші видатки. Пайовики в основному беруть гроші. Торік по області господарства виплатили близько 4 мільярдів гривень за землю. З них — зерна було видано на 244 мільйони, послуг пайовики отримали на 10 мільйонів гривень. Це оранка городів тощо.

Вартість оренди прописують у договорі, їх стандартно укладають на сім років. Буває на 10 і довше. Там указують нормативну грошову оцінку землі, відсоток орендної плати. Якщо зросте оцінка, збільшаться й виплати. Щороку проводять індексацію. Відповідне рішення приймає Кабмін. Враховують рівень інфляції. Індексацію неоднозначно сприймають аграрії. Бо це додаткові гроші за оренду. Іноді після повторної оцінки землі плата зменшується, бо вона коштує дешевше. Так у деяких районах по окремих площах зменшили виплати. Рахували фахівці Держгеокадастру, виходячи з родючості. Тепер доводиться переукладати договори з пайовиками і збільшувати орендну плату по відсотках. Щоби вийти на ті суми, які фермери платили раніше.

Зараз ви читаєте новину «Договори укладають на сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути