Ексклюзиви
пʼятниця, 08 вересня 2017 07:55

До кінця року овочі подорожчають на 20 відсотків

— За рік молочні продукти подорожчали на 30–40 відсотків. М'ясо — на 30–44, хліб — на 12. Ціна на картоплю зросла вдвічі, на інші овочі — на 120 відсотків. До кінця року ще дорожчатимуть м'ясо, хліб, овочі, — говорить директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки.

Це ініціатива магазинів чи виробників?

— Виробників.

Чому в Україні ціни постійно стрибають?

— Уряд не займається цим питанням. Сприяють в основному великому бізнесу. Малий, середній і споживачі — принесені в жертву. Хліб, молочні продукти подорожчали через підвищення мінімальної зар­плати. Якраз у сільському господарстві заробітки були нижче мінімалки. Також вплинуло скасування державного регулювання цін. В Україні коливання більші, ніж у Європі. Там норма — 5 відсот­ків. У нас — всі 50.

Зараз триває вирівнювання цін між Україною та Європою. Фактично все, що виробляємо, можна продавати за кордон — в Євросоюз, країни Азії.

З якими країнами ми вже зрівнялися по цінах?

— З Польщею, Литвою, Словаччиною. Ціни на деякі продукти там нижчі, ніж в Україні. Наприклад, молочні. Поляки витрачають на харчі до 27 відсотків доходу, литовці — третину. Українці — 50 відсотків. Хоча 2017-го цей показник трохи зменшився. Бо люди почали економити на їжі через дуже дорогу комуналку.

Поляк у середньому за місяць заробляє 800 євро, литовець — 850, українець — 185.

Яка націнка на продукти в Україні та Європі?

— У Європі торгові мережі додають до ціни виробника 5–10 відсотків. В Україні — не менше 20. Іноді доходить до 50. Потрібно розвивати малий та середній бізнес у сільському господарстві. А в нас уряд виростив агробаронів, які керують усім ринком.

Чому такі дорогі овочі нового врожаю?

— По-перше — через підвищення собівартості виробництва. Вона залежить від інфляції, вартості імпортних комплектуючих до техніки. По-друге — виробники штучно накручують ціну до того рівня заробітку, який хочуть отримати. Вважається, що українські овочі дешевші, ніж європейські. Насправді це не так. Скоро до нас повезуть продукцію з ЄС, бо вона коштує менше.

Кажуть, фермери набудували сховищ і не спішать збувати продукцію. Тому ціни на овочі ростуть. Це справді так?

— Зі сховищами в Україні досі катастрофа. Навесні всі овочі будуть привозними.

Чим варто запастися зараз?

— Можна закупити городину. Вартість продуктів зростатиме. У середньому — на 10 відсотків, а овочі додадуть у ціні 20 процентів. Скільки коштуватиме м'ясо, спрогнозувати неможливо. За останні дні серпня свинина встановила сумний рекорд — уперше середня ціна за кілограм перевищила 100 гривень. Причини — африканська чума свиней, подорожчання курятини. Десяток яєць до кінця року коштуватиме не менше 25 гривень.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року овочі подорожчають на 20 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути