Ексклюзиви
пʼятниця, 28 листопада 2008 19:28

Діти війни відсудили по 1442 гривні доплати до пенсії

Подружжя із Гадяча Полтавської області Світлана та Василь Гейки відсудили собі доплати до пенсій — по 1442 грн. Обоє — діти війни. Позов у районний суд подали торік у вересні.

— Судилися з Міністерством фінансів, головним управлінням Пенсійного фонду в Полтавській області, Міністерством праці, Державним казначейством, — перераховує Світлана Гейко, 66 років.

За законом "Про соціальний захист дітей війни" їм повинні щомісяця доплачувати 30% від мінімальної пенсії за віком. Але Верховна Рада у 2007 році зупинила ці виплати. У 2008-му їх відновили, але у меншому розмірі — 10% (47 грн). 9 липня 2007 року Конституційний Суд визнав її рішення неконституційним.

У суді Світлана та Василь заплатили по 25 грн держмита і по 30 грн — за інформаційно-технічне забезпечення. Рішення видали після трьох судових засідань.

— На першому представник райдержадміністрації сказав, що це питання не до них, — згадує пенсіонерка. — На друге відповідачі не прийшли. І третій раз розглядали без них. Із міністерств поприсилали заперечення, що ми не діти війни, бо отримуємо пенсії. Думали, що геть нічого не тямимо. А ми із чоловіком довели, що ми діти війни, бо народилися в Україні. На 2 вересня 1945-го були молодші за 18 років. Тому суд присудив доплачувати нам за законом — 30 процентів до пенсії.

Міністерство фінансів подало апеляцію в Харківський апеляційний суд. Просили не задовольняти вимоги Гейків. Скаргу відхилили.

На 2 вересня 1945-го були молодші за 18 років

Нині в Полтавській області зареєстровано 230 тис. дітей війни. Із них 45 тис. уже подали позовні заяви до Полтавського окружного адміністративного суду. Від Пенсійного фонду вимагають виплатити їм по 2733,30 грн.

— Три тисячі позовів суд розглянув із винесенням постанови, — каже головний суддя Полтавського окружного адміністративного суду Федір Соколенко, 50 років. — Постанови однакові — "позов задовольнити частково, нарахувати та виплатити соціальну допомогу за півроку — із липня по грудень 2007 року із розрахунку 406 гривень на місяць". Пенсійний фонд має зарахувати кошти зараз, а сплатити — коли в бюджеті буде передбачене фінансування. Інакше виконати неможливо.

В обласному відділенні Пенсійного фонду заперечують: підстав для задоволення позовів немає.

— У запереченнях пишуть, що 2006-го порядок нарахування надбавки не був підтверджений урядом, а 2007-го їм не надходили кошти, — уточнює головний суддя. — Після винесення постанов Пенсійний фонд оскаржує їх в Харківському апеляційному суді (Полтавщина відноситься до цього апеляційного суду. — "ГПУ").

Відсуджені доплати до пенсій діти війни Світлана і Василь Гейки поки що не отримали.

— Виплатимо, коли буде фінансування, — пояснює Галина Черноштан із Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області. — А в бюджеті на 2008 рік коштів не закладено.

Позови дітей війни в Полтавському окружному адмінсуді розглядає п"ять суддів. Щодня працюють по 12 год., запевняє головний суддя Федір Соколенко:

Улітку люди ночували біля суду, щоб подати заяву. Тепер надсилають їх поштою.



Виплати почнуться 2009 року


Судові позови про доплати дітям війни цілком законні та обґрунтовані, стверджує молодший юрист адвокатської компанії "Правочин" Тарас Шевченко. Надбавка в розмірі 30% мінімальної пенсії передбачена законом "Про соціальний захист дітей війни".

Громадяни — діти війни — мають самостійно подавати позовні заяви про нарахування недоплат. Зазвичай суди виносять однакове рішення: задовольнити позов частково.

Та якщо при складанні позовної заяви не дотримано вимог законодавства щодо форми та змісту, неправильно зазначено відповідача, суд не прийме її до розгляду. На такий випадок варто залучити юриста чи адвоката. Він правильно складе позовну заяву, чітко сформулює предмет позову. Тоді суд не матиме підстав відхилити позов. Однак розгляд справи може відбутися із затримкою через завантаженість судів.

Зарахування збільшеної надбавки до пенсій, довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги має відбуватися щомісяця. Кошти надходять із Держбюджету та виплачуються районним управлінням Пенсійного фонду. Але вони можуть провадити лише виплати, закладені в бюджеті. Цьогоріч їх не передбачили. Виходить, громадяни мають чекати на прийняття Держбюджету-2009. Тоді Пенсійному фонду й доведеться виконати присуд — виплатити недоїмки.

Зараз ви читаєте новину «Діти війни відсудили по 1442 гривні доплати до пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути