четвер, 16 грудня 2010 21:55

"Дід Мороз — пенсіонер. Пенсія в нього невелика"

 

Мій син, 6-річний Тимофій, торік попросив у Святого Миколая новий комп'ютер. Удвох ходили на пошту, щоб послати листа.

— Мамо, нам не треба буде витрачати свої гроші, — казав Тимофій, пишучи друкованими літерами листа. — Миколай виконує всі бажання.

Я зайшла в магазин електроніки. Пристойні ноутбуки коштували від 5 тис. грн. Сиділа без роботи, а дітей троє. Усім треба подарунки.

Знайшла вихід. На листівці із зображенням Діда Мороза написала відповідь, теж друкованими буквами: "Ти цілий рік був дуже чемним хлопчиком. Надсилаю тобі подарунки. На жаль, не можу подарувати комп'ютер, бо тоді 1369 дітей взагалі залишаться без подарунків. Грошей на всіх не вистачає. Святий Миколай".

Зранку Тимофій знайшов під ялинкою листа та подарунки — кораблик, фломастери, іграшку "людини-павука", набір лицарських обладунків, із мечем та шоломом. Колись він протуркотів усі вуха, що хоче такі речі. А тепер зі сльозами в очах шукав комп'ютер. Я підказала прочитати листа. Малий кілька разів перечитав. Я узялася переконувати, що Миколай правильно зробив.

— Я зрозумів, — відповів.

За кілька хвилин зі щасливим виглядом роздивлявся подарунки.

На інтернет-форумі для батьків uaua.info обмінюються досвідом.

Користувачка під ніком mirela: син хоче роботу за 4,5 тис. грн. Інший учасник, "бабуня", пропонує відмовити дитину від дорогого подарунка так: "Розкажіть хлопчику, що Дід Мороз не носить дорогих подарунків. Бо раптом нападуть розбійники — заберуть усе, навіть мобілку. Ще й у ніс дадуть. Гарні діти не повинні наражати Діда на небезпеку". "Дід Мороз — пенсіонер. Пенсія в нього невелика. Тому не може купити дорогі речі", — додає інша співрозмовниця Яна.

— Багато дітей не розуміють, що є бідність, обмеженість у коштах. Вони просто хочуть омріяну цяцьку, — каже Валентина Бондаровська, 73 роки, директор міжнародного гуманітарного центру "Розрада". — Розкажіть дитині, що Святий Миколай чи Дід Мороз — це символ добра. Що він святий із неба. А в святих грошей не буває. Дідусь дуже добрий. А дітей у всьому світі — цілий мільярд. Кожному він хоче принести подарунка, хоча б маленького. Він усіх любить. Тому не треба просити дорогі речі, щоб не кривдити інших дітей.

Різдво святкуватимемо 25 грудня

За роки Незалежності подвоїлася кількість родин, що почали дотримуватися традиції обдаровування дітей до дня Святого Миколая. Тепер таких в Україні 76%, робить висновки група компаній "Еколл", опитавши телефоном 1 тис. людей. Серед людей віком до 30 років це свято найпопулярніше.

— Дід Мороз — літературна вигадка радянських часів, покликана витіснити вшанування християнського святого, — пояснює літератор Юрій Винничук, 58 років. — На заході України традиції дарувати подарунки на Миколая зберігалися віддавна. Тепер  поширюються на решту регіонів. Справа не в релігійності. Більшість сприймає Миколая як доброго дідуся, який живе у Фінляндії і роз'їжджає на оленях. У майбутньому образи Миколая, Санта-Клауса і Діда Мороза  поєднаються. Тоді будемо святкувати Різдво Ісуса Христа 25 грудня, разом із Заходом. Новий рік справлятимемо після посту, а не під час його, як зараз. Це вже відбувається серед українців, які живуть в Америці та Європі.

Що радять батькам

На прохання дитини про дорогу річ учасники інтернет-форуму радять відповісти так:

— гроші за подарунок Дід Мороз відрахує із зарплатні батьків,

— написати листа "від Діда Мороза" — такого подарунка немає,

— Дід Мороз не носить дорогих подарунків, бо можуть напасти грабіжники,

— Дід Мороз — пенсіонер. В нього мала пенсія. Він приносить маленькі подарунки.

На прохання про велику річ, наприклад, велосипед — вона завелика, не влізе в мішок.

Дід Мороз виконує лише найзаповітніші мрії. Тому треба скласти список подарунків. Він сам обере, що принести.

Зараз ви читаєте новину «"Дід Мороз — пенсіонер. Пенсія в нього невелика"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути