Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2010 19:40

Діаспора дає студентам по тисячі гривень

Анна Ращенко, 22 роки, навчається на філологічному факультеті столичного університету ім. Шевченка. Крім звичайною стипендії, отримує ще одну — від організації "Смолоскип".

— Одного разу страшенно розболівся зуб. Грошей на лікування не було. Я звернулася до благодійного фонду. Мені виділили 400 гривень, — каже Ращенко.

Киянин 24-річний Богдан Васьків теж отримує стипендію "Смолоскипу", раз у рік 1 тис. грн. Він — аспірант.

— Уже шість років беру участь у програмах "Смолоскипу", — розповідає Богдан. — Там мені багато літератури подарували. Я писав лист меценатам. Обов'язково треба висилати своє фото. Мабуть, я виглядав дуже нещасним на фотографії. Бо на Великдень мені з Америки прийшла велика посилка із крупами та цукром. Цукор якраз став у пригоді.

Міжнародний благодійний фонд "Смолоскип" щороку допомагає 400 студентам в Україні.

— Ми підтримуємо талановитих, — каже працівниця "Смолоскипу" Катерина Козилецька, 50 років.

— Меценатами є українська діаспора із Канади і США. Для отримання допомоги студент повинен бути відмінником, мати наукові публікації в галузі мови, літератури або історії України, цікавитися літературою. Володіти українською мовою. Також допомогу може отримати письменник чи поет, який має надруковані збірки або публікації в періодиці.

Для заявки треба заповнити анкету. Її подають особисто у видавництво "Смолоскип" на вул. Межигірська, 21 в Києві. Також пред'являють заліковку, паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи із ректорату. Стипендіат має відкрити рахунок в Ощадбанку. Туди щороку переказують допомогу — 1 тис. грн. Додатково можуть виділити гроші на лікування — 500 грн.  На передплату професійних журналів або посібники — ще 150 грн.

Потім студент пише листа до спонсора. Описує свій спосіб життя, захоплення. Треба подякувати за допомогу. Заборонено просити, наголошувати на скрутному матеріальному становищі.

Зараз ви читаєте новину «Діаспора дає студентам по тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути