четвер, 19 березня 2009 17:29

Як видурюють гроші у власників авто, пенсіонерів і покупців

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

29-річний Геннадій і Максим, 34 роки, на столичному Центральному автовокзалі бувають кілька разів на тиждень. Вони "гопники": живуть із дрібних афер і крадіжок. Погоджуються розповісти про свій промисел, якщо їх не фотографуватимуть.

На автовокзалі чоловіки оббирають пасажирів. Один слідкує за водієм і відволікає його, коли треба. Інший заходить в автобус і збирає гроші з тих пасажирів, які не купили квитки в касі. Потім тікають із грішми.

— Це ще нічого афера. Он на залізничному вокзалі промишляє хлопець — так у нього є дресирований пес, який вириває сумочки і тікає, — розповідають чоловіки. — На виучку пару років іде, але з таким собакою можна щодня добре заробляти.

— Я півроку тому з зони повернувся, — говорить Геннадій. — Сидів у Білій Церкві. Із 22 років по зонах скитаюся. Убивати — не вбивав, не ґвалтував. Так, краду, на хліб заробляю.

Додає, що ріс із матір"ю-алкоголічкою, із дому втік у 16 років.

Максим відсидів два роки, вийшов позаторік. Хворіє на туберкульоз. "Кар"єру" починав з автівок:

— Крали машини в найближчих до Києва селах — Гатне, Новосілки, Чабани, Круглик. Там будуються небідні люди.

Чекали кілька годин поблизу гаража чи воріт, коли під"їде власник. Вони часто залишають ключі в машині — йдуть умикати світло чи відкривати ворота. У цей момент і викрадали автівку.

Одне з популярних шахрайств — дешево продавати автомобіль.

— Покупцеві пояснюєш, що терміново треба гроші, тому так дешево. Після всіх оглядів вручаєш ключі, береш гроші або аванс і йдеш за ріг. Мовляв, "зараз брат усі документи привезе". Клієнт залишається і без документів, і без грошей.

Шприцом уприскує в м"ясо воду, аби вага була більша

Найпростіший спосіб автоафери: хлопчик-підліток підбігає і плює власнику автівки в обличчя — якщо відкрите вікно. Як правило, шофер вискакує й женеться за хуліганом. Половина водіїв навіть ключ забувають витягти. Зловмисники крадуть автомобіль.

— Якщо й витягає ключі — не біда. Можна магнітолу свиснути, — каже Максим. — Просто розводять таксистів-початківців. У кабіну сідає симпатична дівчина. У глухому районі — десь поблизу Голосіївського лісу — просить зупинитися на хвилину, бо їй погано. Може попросити водія їй допомогти. На таксиста налітають кілька чоловіків і викрадають автівку. Але збути крадений автомобіль непросто. Треба шукати авторемонтну майстерню, виходити на людей, котрі цим займаються. Краще подзвонити через декілька днів власнику і запропонувати викупити своє авто. Одного разу так отримали 10 тисяч доларів. Це був найбільший заробіток.

Ще один прийом: автомобіль блокують іншими машинами з чотирьох сторін так, що власник вийти не може. Забирають із багажника все цінне і проколюють шину, щоб хазяїн не гнався за своїм добром.

Геннадій згадує, як у 2001-му дурив пенсіонерів:

— Тоді саме паспорти міняли. Я представлявся контролером із ЖЕКу, перевіряв документи, — сміється. — У кого був паспорт радянського зразка, зачитував лекцію про зрив паспортної реформи. Вимагав штраф. Але багато не брав. Я ж понімаю, шо вони злидні. А мені аби на вечерю вистачило та на випивку з дівками.

Недавно через знайомих вирахував пенсіонерів, чиї діти живуть у Росії.

— Прийшов, назвався приятелем їхнього сина Миколи, — веде далі чоловік. — Кажу: Микола хворий, вам нічого розказувати не хоче, аби не переживали. Йому мають робити термінову операцію. Я їхав в Україну, він мене попросив ліки дорогі купити, а мені не вистачає грошей. Вирішив звернутися до вас і все по правді розказати.

Для надійності Геннадій попросився переночувати в "батьків приятеля". Пенсіонери віддали $400 та 1600 грн на лікування сина. Більше він у тому районі не з"являється.

Максим і Геннадій живуть на квартирі в знайомої Людмили. Жінка торгує на ринку.

— Там тоже своя каша, — ділиться Максим. — Людка продає тушки курей. Шприцом уприскує в м"ясо воду, аби вага була більша. Так можна наварити до 500 гривень у день. А що — жити всім нада. Кури — не Людині, хазяйські. Господар її 50 гривень на день платить. Цього мало.

Часто обманюють біля пунктів обміну валюти

На Закарпатті рівень злочинності зріс на 5,5% у порівнянні з 2007 роком. Третина злочинів — крадіжки, кажуть у центрі громадських зв"язків обласного управління міліції.

Найчастіше місцеві та "зальотні" грабіжники обкрадають квартири. Виносять усе. Проникають у помешкання, які ремонтують. Звідти беруть нові опалювальні котли та різну техніку.

У Харкові кількість квартирних крадіжок зросла вдвічі.

— Останнім часом у Києві стали "популярними" грабунки залів ігрових автоматів, — каже керівник столичної міліції Віталій Ярема, 45 років. Загалом із початку року рівень злочинності в столиці зріс на 30 відсотків. Дається взнаки криза. На другому місці — квартирні крадіжки.

Шахраї пропонують вигідніший курс. Зазвичай, жертва не дораховується кількасот гривень.

—У нас почастішали випадки грабунків і шахрайств, — каже Володимир Синиця, 27 років, працівник Каховського райвідділу Міністерства внутрішніх справ у Херсонській області. — Процентів на 20 збільшилося завдання тілесних ушкоджень.

У райцентрі Глобине Полтавської області стали частіше красти мобільники. А по селах крадуть худобу, курей, речі домашнього вжитку та врожаї, кажуть у місцевому райвідділі міліції.

Зараз ви читаєте новину «Як видурюють гроші у власників авто, пенсіонерів і покупців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути