четвер, 26 квітня 2007 19:03

Абітурієнтів тренують члени приймальних комісій

 

Отримати безплатну освіту в престижному університеті неможливо. Навчання за контрактом обійдеться щонайменше у 14 тис. грн. На факультеті міжнародної економіки — до 78 тис. По знайомству дають хабара в приймальній комісії — половину від вартості навчання за контрактом і вступають на бюджетну форму.

Від людини "з вулиці" грошей не приймуть. Зазвичай батьки абітурієнта шукають "кінці" в приймальній комісії або деканаті факультету, на який збираються вступати їх діти. За чутками, на престижних факультетах Київського університету Шевченка — економічному, міжнародних відносин — списки вступників складають за півроку.

— Прошу такого абітурієнта назвати кілька поезій Тараса Шевченка, а він — без понятія, — розказує 44-річний Василь, викладач університету. Вступні екзамени він приймає упродовж чотирьох років. — "Кобзар" — це така книжка", каже. У нього протекція була в адміністрації тодішнього президента. "Іди, читай "Кобзаря", — і поставив двійку. Потім за моєю спиною його "поступили". Все одно на сесії провалиться. Викладачі нашої кафедри хабарів на іспитах не беруть принципово.

35-річну Аллу, жительку передмістя Донецька, торік призначили заступником керівника сільськогосподарського підприємства. Знайомого в університеті їй порадив начальник.

— Я без вищої освіти, — каже жінка. — На посаду затвердили зі скрипом. Приятель мого начальника — декан у Донецькому університеті. Він мені розказав: "Можна вчитись, як положено. Будете ходити на сесії разом з усіма. Це за 2,5 тисячі доларів. А можна інакше: ви спокійно собі працюєте, а ми проводимо вас по усіх екзаменаційних відомостях. Через шість років разом з усіма отримаєте диплом. Хочете так? Із вас 5 тисяч". Я стільки не заробляю. Вступлю цього року в Макіївський сільськогосподарський інститут. Там знайома працює.

Зі мною вчилися діти Ніни Матвієнко і ректора

Члени приймальних комісій перед сесіями підробляють репетиторами — готують абітурієнтів до вступних іспитів. Година занять коштує 100-150 грн. Звертаються до них у розрахунку, що на іспиті вони поставлять прохідну оцінку. Тупачки (так викладачі називають учнів) займаються тричі на тиждень по дві години. Батьки 24-річної Наталії зі столичної Оболоні репетиторові з педуніверситету за місяць уроків з англійської заплатили 3600 грн.

— Наташа захотіла на іноземну філологію, — пояснює її мама Ніна Антонівна. — Факультет престижний. У школі таких знань не дають. Викладачка англійської підшукала нам репетитора, яка вчила писати твір. Їй заплатили 2,5 тисячі. На екзамені вона дала Наташі списати твір зі шпаргалки.

Знайти репетитора з приймальної комісії можна лише через знайомих.

Стати студентом престижного вузу можна і без знайомства, упевнений випускник Національної академії образотворчого мистецтва 31-річний киянин Анатолій Павелиця.

— Перед вступом я кілька років вчився живопису у відомих художників Федірка і Юденка, — розказує Анатолій. — Їздив на уроки до їхніх майстерень на Тверську. Зі мною приходило ще два десятки абітурієнтів. Зв"язків не було. Але таки вступив. Зі мною на курсі вчилися діти співачки Ніни Матвієнко і ректора інституту, Чебикіна.

На живописний факультет Анатолія зарахували після п"ятої спроби. Без хабарів можна вступити до Києво-Могилянської і Острозької академій. Абітурієнтів відбирають за результатами анонімних тестів.



Абітурієнтам викладають університетські викладачі

Перед вступними іспитами інститути та університети влаштовують підготовчі курси. Лекції з екзаменаційних предметів читають викладачі ВНЗу. Проходять усі питання екзаменаційних білетів. На заняття за інтенсивною програмою треба ходити щодня впродовж 2 тижнів. На курсах тривалістю 6–8 місяців лекції читають 2-3 вечори на тиждень.

Університети з найвищими рейтингАмИ в області


  Місце в загальному рейтингу 
 Сумський національний аграрний університет  12
 Луганський національний педуніверситет  16
 Тернопільський технічний університет  19
 Миколаївський гуманітарний університет  20
 Львівський національний університет  22
 Полтавський університет споживчої кооперації  24
 Чернівецький національний університет  32
 Таврійський національний університет (АР Крим)  34
 Ужгородський національний університет (Закарпатська обл.)  44
 Прикарпатський національний університет  50
 Вінницький фінансово-економічний університет  63
 Луцький технічний університет (Волинська обл.)  68
 Мелітопольський педуніверситет (Запорізька обл.)  71
 Національний університет водного господарства (Рівне)
 78
 Херсонський аграрний університет  82
 Кам"янець-Подільський університет (Хмельницька обл.)  114
 Кіровоградський національний технічний університет  116
 Переяслав-Хмельницький педуніверситет (Київська обл.)  125
 Черкаський національний університет  133
 Чернігівський педуніверситет ім. Т.Шевченка  140
 Житомирський державний технологічний університет
 192

дані: Рейтинг вищих навчальних закладів "Топ-200 Україна" ЮНЕСКО-СЕПЕС

Вартість підготовчих курсів
   Тривалість  Ціна, грн
 Київський національний університет ім. Шевченка,  тел.: (044) 521 33 01  6 місяців  690
 Київський політехнічний інститут,
тел.: (044) 241 66 79
 6 місяців  936
 Києво-Могилянська академія,
тел.: (044)425 42 61
3 місяці
2 тижні
 450–630
280–400
 Національний авіаційний університет,
тел.: (044) 406 72 09
 2 роки
Один рік
 1200
1000
 Національний аграрний університет,
тел.: (044) 527 82 33
 2 тижні  210
Зараз ви читаєте новину «Абітурієнтів тренують члени приймальних комісій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути