пʼятниця, 06 серпня 2010 06:50

На хабарі за десять років пішло 50 тисяч доларів

41-річний Василь Леонідович із Києва всі витрати родини ретельно записує. Вони з дружиною 39-річною Емілією Володимирівною  порахували скільки їм довелося дати хабарів за 10 років. Кажуть, не менше як $50 тис.

— Найбільший хабар був 10 років тому, коли квартиру отримували, — каже Василь. Він військовослужбовець, підполковник.

Квартири давало Міністерство оборони. Черговикам сказали: "Помешкань мало, а охочих багато. Треба сплатити половину вартості квартири". Родина Василя віддала $10 тис.

У них з Емілією двоє синів. 19-річний Володимир вчиться в університеті ім. Тараса Шевченка. Меншому В"ячеславові 3 роки.

Коли жінка лягла до пологового, одразу заплатили лікареві, який її вів.

— Страшно не заплатити. Інколи лікарі так халатно ставляться, що і породілля може померти, і дитину калікою зроблять. То видушують те немовля, то щипцями тягнуть, — каже вона.

Лікареві віддали $1 тис. Ще $500 санітаркам, анестезіологу, неонатологу.

— Зі мною в палаті жінка лежала. Вона не платила, — розказує Емілія Володимирівна. — Мені її шкода було. — Уночі дзвонить, щоб медсестри принесли суміш погодувати дитину. Так вони пляшечку через годину приносять — увесь цей час немовля розривається.

Василь Леонідович вважає, що в лікарні хабар відразу треба давати. Тільки тоді тебе почнуть лікувати. Каже, півроку тому потрапив в інфекційне відділення. 2 год. пролежав у приймальні. Дружина принесла гроші, заплатила черговому лікареві, санітаркам, медсестрам. Тоді призначили крапельниці, почали робити уколи. Санітарка, хоч і "не положено", принесла додатково дві ковдри.

Сину В"ячеславу було 2 роки, коли його влаштували в дитсадок. 2 тис. грн віддали завідувачці, щоб знайшлося місце.

Крім того, Емілія робить няньці та вихователькам подарунки:

— На Новий рік, 8 Березня, на день народження, День учителя. Купую набір посуду або коньяк із цукерками. Одним словом — я їх не обіжаю. А вони мене.

Із вихователями завжди можна домовитися, коли потрібно дитину надовше залишити в садку чи прийти без довідки про здоров"я.

2008-го старший син складав незалежне тестування.

— Хто хотів отримати більшу кількість балів, здавав гроші. Тестування проводили в різних школах. Тому вчителі з різних шкіл домовлялися між собою. За окрему платню "чужий" учитель-спостерігач міг підказати учневі. А якщо група скинулася разом, виходив  з класу, — каже Емілія.

За кожен із двох тестів сім"я платила по 1 тис. грн. За вступ до університету на державну основу віддали 30 тис. грн.

За ці роки за допомогою хабарів вирішували проблеми з банком, із ДАІ, платили, щоб улаштувати дружину на роботу.


Три сотні дала "на лапу" електрику


26-річна Олена знімає однокімнатну квартиру в Києві. Живе із 4-річною дитиною.

Вибило світло в моїй квартирі. Подзвонила в жек. Кажуть: можемо поставити вас на чергу, електрик підійде протягом кількох днів. Та за цей час у холодильнику ж усе розмерзнеться. Попросила мобільний електрика.

Домовилася, що він підійде за кілька годин. За терміновий виклик попросив 300 грн.

— Хвилин 10 поколупався коло лічильника, світло вмикнулося. А мусила давати три сотні, — пояснює Олена. — Коли згоріла проводка, знов йому дзвонила. Той дядько сміявся, що в нього таких, як я — за день 50 чоловік. І він скоро на "ламборджині" їздитиме.

Зараз ви читаєте новину «На хабарі за десять років пішло 50 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути