середа, 12 жовтня 2011 06:00

45 тисяч гривень відсудив пенсіонер на колишній роботі

Вінничанин Віталій Поронник 10 років не брав щорічної відпустки. Роботодавець відмовився платити відпускні. 28 років був мотористом на вантажних морських суднах. На пенсії пішов працювати у Вінницьке управління механізації і автотранспорту.

— Три роки назад директор Олександр Середа мене визвав і каже: "Слухай, криза настала. Я тебе переведу на півставки на 450 гривень", — згадує Віталій Поронник, 74 роки. — А я в нього там пахав по повній програмі. Числився акумуляторником, але доводилося працювати ще й електриком, сантехніком і сварщиком. Як стало тяжко, вирішив звільнятися. Мені тоді 71 рік був. Відпускні за 10 років не забрав. Начальник пообіцяв, що все віддасть. Але начислили відпускні тільки за три роки. Питаю, де остальне. А начальник мені: "В тебе ощадна книжка була? Була. Государство гроші забрало? Забрало. Вистачить тобі й того, що отримав". Там на фірмі багато людей відпускні не отримали, то будемо писати колективну заяву.

Віталій Онисимович поскаржився в обласну держадміністрацію, потім — у Федерацію профспілок. Там надали адвоката, який подав на роботодавця позов до районного суду. Його програли. Подали апеляцію. Поронник виграв цей суд. Далі довелося звертатися у Верховний суд. Там остаточно ухвалили віддати відпускні за сім років та відшкодувати моральний збиток. У першому позові просили заплатити 1 тис. грн моральних збитків. Поступово розмір збільшили в 46 разів. Пороннику вдалося відсудити у колишнього працедавця 3,8 тис. грн. відпускних за сім років та 41,8 тис. грн морального збитку.

Голова Вінницької обласної колегії адвокатів 52-річний Анатолій Грачов пояснює:

— Якщо роботодавець не виплачує зарплати або відпускних, потрібно діяти так: взяти в бухгалтерії довідку про заборгованість. Також написати два примірника заяви на ім'я директора. Просити виплатити заборгованість. Ці заяви зареєструвати в секретаря, щоб на них були печатка, підпис і дата прийому. Один примірник залишаєте в секретаря, а з другий собі. Із довідкою про невиплати та заявою йдете в районний суд за місцем проживання або за місцем розташування підприємства. Пишете там позовну заяву і прикріплюєте докази — довідку та заяву. Її можна оформити самому або залучити адвоката. Людина має право вимагати через суд стягнення боргу згідно зі статтями 231–233 Кодексу законів про працю. Подавати позов треба у тримісячний термін від дня звільнення чи видачі трудової книжки. Суд зобов'язаний розглянути справу максимум за місяць, відповідно до статті 157 Цивільно-процесуального кодексу. Як правило, такі справи вирішують на користь позивача. Часто людям удається отримати з роботодавця ще й моральну компенсацію. Так і записуєте в позовній заяві, що хочете моральної компенсації в 1000 гривень, наприклад. Тільки треба довести, наприклад, показати довідку з лікарні, що ви перенервували і у вас піднявся тиск. Інша справа, якщо бухгалтерія не хоче вам видавати довідку про заборгованість. А таке часто буває. Тоді раджу йти відразу до прокурора і писати заяву йому. Тоді прокурор сам подасть у підприємство позов із вимогою надати всі дані з бухгалтерії.

Поронник має дорослих сина та доньку.

— Син — воєнний прапорщик, вірив у мою перемогу. А дочка казала, що нічого не получиться, бо скрізь корупція. Я відказував: хто стукає, тому відкриють, — говорить Віталій Онисимович.

Зараз ви читаєте новину «45 тисяч гривень відсудив пенсіонер на колишній роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути