вівторок, 17 лютого 2009 18:13

1600 доларів зарплатні обіцяють нашим студентам у США

Студент із Тернополя Артемій Яковлєв, 22 роки, цього літа поїде працювати до Сполучених Штатів Америки.

Навчається в Тернопільському педуніверситеті на перекладача. Бере участь в програмі "Ворк енд тревел". Заявку на 2009-й подав у листопаді торік.

— Так більше шансів отримати місце, яке сам уподобаєш. Найкращі пропозиції розбирають у першу чергу, — пояснює.

Це буде третя поїздка. Артем працював у супермаркеті міста Біч Хевен, штат Нью-Джерсі. Щодня з 9.00 до 18.00 нарізав сир, ковбасу та м"ясо. У суботу й неділю мав вихідні. Щомісяця отримував близько $1,2 тис.

— Робота нескладна, колектив приязний. У вихідні ходили на океан, каталися на серфінгу, — розповідає Артем. — Цьогоріч зароблятиму більше. Бо їду на те саме місце. А роботодавці доплачують, якщо студент приїздить до них знову. Бо він одразу, без підготовки стає до роботи. Я ще додаткову роботу пошукаю. У Штатах це запросто. Важливо, що за три місяці можна добре підучити розмовну англійську.

Із трьома друзями Артем орендував кімнату. Господині платили $120 на місяць.

Студентка столичного економічного університету Юлія Марченко, 22 роки, двічі працювала в США за програмою "Ворк енд тревел".

— Я дуже хотіла потрапити в Південну Каліфорнію. Але контракт прийшов зі штату Арізона. Виявилося, нам пощастило. Поряд національний парк "Великий каньйон". У тих місцях багато вакансій. Роботодавці давали нам купу знижок. На місці підказали, де знайти додаткові підробітки. Роботодавець виділив нам кімнату, за неї вираховував із зарплати 70 доларів на місяць. Першого разу я працювала у продовольчому магазині. Наступного — там, де продають одяг. Сиділа на касі. Іноді працювала з покупцями в залі. Тих, хто погано знав англійську, ставили прибиральниками.

800 доларів вистачить на харчування і житло до першої зарплати

— На документи і квитки витратила майже 2 тисячі доларів, — каже Марченко. — Позичала в батьків. За три місяці у Штатах заробила стільки, що повернула борг батькам, відклала на наступну поїздку. Ще й вистачило грошей, щоб останній місяць подорожувати Америкою.

Студентам-іноземцям американці платять за мінімальними розцінками. Торік — $5–7 за год. Цьогоріч погодинну оплату підвищили до $7–9. Тобто за місяць студент заробить $1,2–1,6 тис. Якщо працюють понад 40 год. на тиждень — у 1,5 разу більше. Студенти, які можуть задовільно говорити англійською, можуть претендувати на більше, каже Назар Ільницький, 27 років, директор столичної компанії "Стюдент адвенчер". Вона набирає студентів за програмою "Ворк енд тревел".

— Сюди входить надання робочого місця, оформлення дозволу на роботу, документів для отримання візи, медична страховка і безкоштовна телефонна підтримка в США, — пояснює Ільницький. — Учасник сам сплачує візовий збір та авіаквитки. Ми радимо студентові взяти в дорогу 800 доларів. Цього вистачить на харчування і житло, до першої зарплати. Її зазвичай видають двічі на місяць.

Роботу пропонують студентам із будь-яким рівнем англійської, каже директор компанії. Є багато вакансій рятувальників і прибиральників у басейнах. Перші два тижні вони проходять тренінги. Їх оплачують, як і працю.

— У посольстві прискіпливіше ставляться до студентів останнього курсу. Бо такі частіше не повертаються на батьківщину. Програми "Ворк енд тревел" починаються у травні і тривають до кінця вересня. До того часу студенти мають повернутися в Україну.

Щоб поїхати до США навесні, Юлія Марченко достроково склала сесію. Довідку про іспити також принесла в компанію. Ще потрібно було кілька фото та закордонний паспорт.

Зараз ви читаєте новину «1600 доларів зарплатні обіцяють нашим студентам у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути