середа, 24 жовтня 2018 14:08

Навчання у Європі: чому українські студенти їдуть за кордон

Навчання у Європі: чому українські студенти їдуть за кордон
Серед найбільш бажаних для навчання країн - Польща, Німеччина, Росія, Канада, Італія, Чехія, США, Іспанія, Австрія, Франція та Угорщина. Фото: loyer.com.

За останні кілька років молоді українці все частіше обирають навчання у вузах західних країн. За словами міністра економічного розвитку Степана Кубіва, динаміка зростання кількості студентів за кордоном зросла на 176%. Загалом їх близько 70 тис.

Чому молодь їде навчатися на Захід і чим це загрожує Україні, йдеться в статті "24 каналу".

Привід для еміграції

Прагнення молодих українців навчатися у Європі не обов'язково свідчить про відсутність якісної вищої освіти в Україні. Освіта на Заході розглядається, передусім, як вдалий привід для еміграції, каже політолог Михайло Басараб. Переважно молодь їде навчатися до західних вузів через економічний занепад в Україні. Керуючись тим, що добробут кращий на Заході.

Лише кожен 10 українець, що навчається у Польщі, планує повернутися в Україну після навчання, за результатами опитування Інституту публічних справ.

"Підтверджується висновок демографів, що еміграція молоді є найнебезпечнішою, бо це завжди вища ймовірність безповоротного виїзду. Молодь швидше розчиниться у новому суспільстві та легше забуде про своє українське коріння", – каже Михайло Басараб.

Вирок чи відкриття нових можливостей?

За словами депутата Київради, керівника Українського наукового клубу Наталі Шульги, це втрата інтелекту, загалом молоді, яка не працює на українську економіку. Проблема в тому, що держава не створює привабливих робочих місць і навіть не має такої стратегії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелектуальна міграція: куди "втікають мізки" з України

Директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний, навпаки, вважає, що це явище треба розглядати, як вікно можливостей. На його переконання, не можна "марнувати мізки". І якщо українець отримав гарну освіту за кордоном, то треба показати йому, як він може вигідно використати свій капітал в Україні.

Чим загрожує виїзд молоді на навчання за кордон та як це змінити?

"Це проблема економічного та практичного характеру. Україна не має стратегії щодо питання виїзду молоді на навчання за кордон, не підписує з ними відповідних документів щодо їхнього повернення, не створює достатньої кількості привабливих робочих місць. Після отримання якісної освіти в західному вузі у молодої людини виникає питання вибору, і вона його робить не на користь України. Жодними патріотичними гаслами молодь не затягнеш назад в Україну", - каже Наталя Шульга.

Західні сусіди створюють просто зазиваючі умови для молодих українців через відтік їхньої молоді до більш розвинутих європейських країн, вважає експерт.

"Реформа децентралізації могла б сприяти розвитку якісної вищої освіти. Тому що освіта – опіка місцевих громад. Якщо взяти приклади Німеччини, Франції, США, то там малесенькі міста з населенням у 200 тисяч стають університетськими містечками. Їхня економіка розростається, як на дріжджах"

Не вся освіта за кордоном якісна

"Серед найбільш бажаних для навчання країн, як і раніше, залишаються Польща, Німеччина, Росія, Канада, Італія, Чехія, США, Іспанія, Австрія, Франція та Угорщина. Якщо порівнювати 2 останні роки, то приріст складає майже 20%, або ж 10 934 осіб. Причому 2/3 цього приросту склали українці, які навчаються в польських університетах", - каже Єгор Стадний, директор аналітичного центру CEDOS.

"Українці часто вступають до тих вузів, де немає серйозного відбору. І часто це саме в Польщі", - каже експерт.

"На навчання за кордон виїжджає не так багато українців, хто має високий рівень середньої освіти за результатами ЗНО. Лише 4% умовних відмінників не подали документи до вузів в Україні. Можна припустити, що вони вступили до закордонних вузів. Але 96% відмінників вступають до наших вузів".

"Треба звертати увагу не на кожного десятого українця, який планує повернутися після навчання, а тих, хто не визначився. А таких – близько чверті. З ними треба працювати, щоб повертати їх назад. Показати їм перспективу в Україні. Їхні знання у нас можуть бути інноваційними".

За 3 останніх роки кількість студентів з України зросла у Польщі з майже 10 тисяч до 35 тисяч 584 осіб. Згідно зі статистикою, лише 9% планують повертатися додому. 29% хочуть переїхати в іншу країну ЄС, 28% українських випускників польських вишів хочуть залишитися в Польщі. А 26% студентів ще не знають, куди вони поїдуть.

Зараз ви читаєте новину «Навчання у Європі: чому українські студенти їдуть за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути