пʼятниця, 28 вересня 2018 07:43

Українські студенти в Польщі не планують повертатися додому

Українські студенти в Польщі не планують повертатися додому
Більшість студентів, які навчаються в Польщі, утримують батьки Фото: utst.com

За три останніх роки кількість студентів з України зросла в Польщі з майже 10 тисяч до 35 тисяч 584 осіб.

Саме стільки молодих людей з України навчалося у Польщі упродовж 2016-2017 навчального року, пише Польське радіо. Згідно з опитуваннями польського Інституту публічних справ, українці обирають Польщу тому, що тут нижчі витрати на життя, ніж в інших країнах. Існує перспектива навчання без оплати чи з пільгами в оплаті. Можна легше потрапити на навчання. Існує можливість після закінчення вишу знайти роботу за спеціальністю, а також тому, що на даному відділі чи у даній вищій школі добра якість освіти.

Хоча українці й мають деякі пільги в справах отримання візи чи роботи, та все ж, на практиці, студенти часто зустрічаються з певними труднощами. Українські студенти на запитання, що могло б сприяти приїзду їхніх земляків на навчання до Польщі, говорили про надання стипендії, допомогу у питанні працевлаштування та забезпечення юридичних порад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українських заробітчан хочуть постійно проживати у Польщі

Більшість студентів, які навчаються в Польщі, утримують батьки. Згідно зі статистикою, українські студенти отримують 1 тисячу 900 стипендій. Лише 9% українських студентів планують повертатися додому. 29% хочуть переїхати в іншу країну ЄС, 28% українських випускників польських вишів хочуть залишитися в Польщі. А 26% студентів ще не знають, куди вони поїдуть.

Серед тих, хто хоче залишатися в Польщі, головні причини цього рішення - вища зарплата, кращі умови життя та добрі можливості працювати за фахом. Опитування українських студентів було проведено серед понад 1000 осіб в Інтернеті з 28 березня по 4 травня 2018 року.

Протягом майже 10 років - з 2008 по 2017-ий - "карту поляка" отримали 101 тис. 937 громадян України. При цьому відмову в період з 2008 по 2017 року одержали 1248 громадян України, повідомили в МЗС Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українські студенти в Польщі не планують повертатися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути