вівторок, 17 березня 2020 08:56

2 тисячі українців очікують на евакуацію із Польщі

2 тисячі українців очікують на евакуацію із Польщі
Українська і польська влада опрацьовує питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Розглядає можливість вивезення українців потягом - як і тих громадян, котрі застрягли на чесько-польському чи німецько-польському кордонах Фото: Укрінформ

Майже 2 тис. українців заповнили на сайті Посольства України в Польщі формуляр, указавши, що не можуть повернутися додому самотужки й очікують організованої евакуації.

Українська і польська влада опрацьовує питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Розглядає можливість вивезення українців потягом - як і тих громадян, котрі застрягли на чесько-польському чи німецько-польському кордонах, пише Укрінформ.

"Приблизно дві тисячі громадян України звернулися до дипломатичної та консульських установ у Польщі, заявивши, що вони потребують допомоги з поверненням додому", - повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Частина з цих громадян вже могла самотужки виїхати в Україну.

"Польська сторона може надати так званий санітарний коридор, яким до кордону людей везтиме потяг "PKP Intercity", а вже з Перемишля - поїзд "Укрзалізниці", - сказав Дещиця.

Для цього потрібне рішення уряду Польщі. Українські дипломати ведуть переговори з МЗС та міністерством інфраструктури цієї країни.

На кордоні з Польщею зараз діють три пункти пропуску, через які громадяни України можуть повернутися додому: "Дорогуськ - Ягодин", "Корчова - Краківець", і "Гребенне - Рава-Руська". Кожного дня там перебувають українські консули, які допомагають українцям перетнути кордон. Попри те, що ці пункти пропуску є автомобільними, за згодою з польськими прикордонниками на них частково здійснюється і піший перехід громадян. У наданні автотранспорту сприяють прикордонні райдержадміністрації, а також почесні консули України в Ряшеві, Холмі та Перемишлі.

"Ми тримаємо на контролі, скільки наших громадян під'їжджає до чинних пунктів пропуску. І якщо їх значно побільшає, порушимо питання перед українським та польським урядами про відновлення роботи пішохідного пункту пропуску "Медика - Шегині",- наголосив посол.

Польські прикордонники запевнили, що лояльно ставитимуться до українців, у яких термін візи чи перебування за біометричними паспортами минув безпосередньо під час карантину в Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: в Україні ввели нові жорсткі обмеження

"Питання розглядатиметься в індивідуальному порядку", - сказав посол.

З 15 березня Польща заборонила в'їзд іноземців до країни у зв'язку з поширенням коронавірусу. За останніми даними, у цій країні підтверджено 177 випадків зараження коронавірусом. 4-ро померли.

Зараз ви читаєте новину «2 тисячі українців очікують на евакуацію із Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути