четвер, 10 січня 2019 00:15

Американець розповів, як організував органічну ферму в українському селі
6

Автор: з архіву Чіпа Тейлора
  Щоб вирощувати овочі та зелень, Чіп Тейлор придбав вживані теплиці, які обладнав власноруч.
Щоб вирощувати овочі та зелень, Чіп Тейлор придбав вживані теплиці, які обладнав власноруч.

Американець Чіп Тейлор переїхав в українське село Залісці Дунаєвецького району Хмельниччини. Там йому запропонували очолити реабілітаційний центр для людей з алкогольною залежністю при католицькому монастирі.

Чоловік працює, як волонтер, без заробітної плати. Щоб заробляти на життя та утримувати родину, створив власну органічну ферму. Про це розповів Gazeta.ua.

"У США теж мав невелику ділянку землі та займався фермерством. Вирощував зелень та овочі, тримав курей і продавав яйця. Вирішив продовжити цю справу в Україні. На території реабілітаційного центру є невеличка ділянка землі, яку обробляю. Раніше тут традиційно вирощували картоплю, капусту, моркву. Замінив їх різними спеціями. Купив вживані теплиці. Трохи їх підлатав, зробив накриття. Вирощую салат, помідори, руколу, різні трави та декілька видів перцю. Цього року посадив мексиканський пекучий перець. Насіння для нього передали друзі із США, адже в Україні такого не має", -каже Чіп Тейлор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про Україну очима іноземців

Він намагається збирати декілька врожаїв на рік.

"Беру ту зелень, яка дозріває дуже швидко. Потім на тому самому місці саджу щось нове. Наприклад помідори добре ростуть на місці салату. Від цибулі та картоплі відмовився, бо їх можна збирати лише один раз. Тоді як руколу можна садити раніше та мати кілька врожаїв за сезон".

За словами американця, перший рік вони з дружиною експериментували - пробували вирощувати різні культури. Потім визначилися почали просувати наш продукт на ринок. "Сільські люди не надто зацікавлені в тому, що вирощуємо. Такий продукт найкраще продавати у великих містах - Київ, Одеса, Дніпро, Львів, Кам'янець-подільський, де його купують ресторани. Пропонуємо зелень ресторанам або веземо продавати її в Київ. Цього року плануємо активно її продавати".

Чіп Тейлор переїхав в українське село Залісці
Фото: з архіву Чіпа Тейлора
Щоб вирощувати овочі та зелень, Чіп Тейлор придбав вживані теплиці, які обладнав власноруч.
Чіп Тейлор переїхав в українське село Залісці
Щоб вирощувати овочі та зелень, Чіп Тейлор придбав вживані теплиці, які обладнав власноруч.
Щоб вирощувати овочі та зелень, Чіп Тейлор придбав вживані теплиці, які обладнав власноруч.

Стати на ноги допомогли друзі з Америки, які допомогли із фінансуванням. Повністю заробляти на життя поки-що не виходить.

"Маємо невеликий дохід, якого вистачає, щоб купити необхідні продукти і сплачувати рахунки за електрику. Придбати дрова на цей сезон ще допомагають друзі".

Американське село мало чим відрізняється від українського. Фермери так само тримають городи та вирощують овочі, каже Чіп.

"Єдина різниця - це ринок збуту, який відсутній в українському селі. Якщо в США, щоб мати прибуток, достатньо невеликої ділянку, тут потрібно засівати цілі поля", - каже Чіп Тейлор.

За словами чоловіка, більшість американців замислюються про те, що вони їдять та надають перевагу екологічно чистим продуктам.

"Дуже часто люди приїжджають на господарство, щоб подивитися, як вирощують зелень чи утримують тварин. Домовляються із фермером про те, що регулярно купуватимуть продукти. Популярна послуга, коли сім'ї самі їдуть збирати урожай. В Україні лише розпочинається рух за екологічно чисті товари. Небагато людей готові платити за них більше. А також з недовірою ставляться до нових продуктів. Зазвичай купують те, до чого звикли. Наприклад, овочевий набір на борщ".

Раніше Чіп Тейлор розповідав, чому переїхав в українське село та не планує повертатися жити в Америку.

Зараз ви читаєте новину «Американець розповів, як організував органічну ферму в українському селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути