Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2013 12:12
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

У ЄС знають ціну обіцянкам української влади та Януковича

Минулий саміт Україна-Євросоюз зміг вдовольнити і тих, хто не вірить у підписання Угоди про асоціацію з ЄС, і оптимістів. Перші ствердитися у своїх недобрих передчуттях, другі отримали підживлення слабких надій.

Результати саміту та спілкування з дипломатами ЄС та брюссельськими експертами після нього роблять очевидними кілька речей.

Не варто очікувати від Євросоюзу поступок, він продовжуватиме жорстко наполягати на виконанні його умов. Найголовніші з них: розв'язання питання Тимошенко-Луценка, покращення виборчого законодавства і проведення низки реформ, зокрема у сфері правосуддя. При цьому абсолютно не грає улюблений Києвом шантаж ЄС перспективами відходу до прокремлівського Митного союзу в разі непідписання угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк: "Європейська інтеграція України не сумісна із Радянським союзом а-ля МС"

В Брюсселі не схильні сприймати це всерйоз, чудово розуміючи величезну економічну невигоду такого кроку для України та інші загрози, що несе їй тісна інтеграція з Росією. Крім того, Януковичу не вдасться зімітувати виконання умов – ЄС точно не гратиме з ним у піддавки.

Оптимістів надихає обіцянка Януковича здійснити таки необхідні для підписання угоди кроки. Наскрізною думкою заключної декларації саміту проходить визнання Україною наявності проблем і готовності їх вирішувати. Джерела стверджують або ж прозоро натякають, що у такому ж дусі пройшло тривале закрите спілкування Януковича з керівниками інституцій ЄС – президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм.

"Коли ми кажемо, що саміт був позитивним – думаєте, йдеться про якість їжі під час ланчу?", - так іронічно дав зрозуміти про існування домовленостей один із компетентних європейських дипломатів. Серед іншого, у Брюсселі очікують на звільнення Юрія Луценка. Водночас у Євросоюзі не схильні до ейфорії, оскільки знають ціну обіцянкам української влади та Януковича зокрема.

Зрештою, продемонструвати прогрес у виконанні умов ЄС Україна має протягом менш як двох місяців. І це не забаганка Євросоюзу – термін обумовлено тривалими процедурами, які слід здійснити задля підготовки угоди до підписання в листопаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: Європа зрозуміла, що пригальмовувати діалог з Україною - неправильно

Не пізніше як в кінці травня Єврокомісія має передати на розгляд Ради Євросоюзу результати моніторингу виконання Україною висунених ЄС умов. Зрозуміло, для аналізу отриманої інформації, підготовки звіту та вироблення власної оцінки комісії потрібен час. Тому реально збір інформації припинять десь у середині квітня – ближче до травня. У цей таки час має бути готовий і звіт місії Квасневського-Кокса, яка за дорученням Європарламенту відстежує справи Тимошенко і Луценка

Після отримання звіту Єврокомісії кожна з країн ЄС визначатиметься, чи надавати свою згоду на підписання угоди – рішення повинно бути одностайним. Відповідно, Рада ЄС потребує часу на аналіз та консультації. Певні бюрократичні процедури Євросоюзу треба буде пройти також для підготовки до набуття чинності положень щодо створення Зони вільної торгівлі. Вона може запрацювати вже за кілька місяців після підписання Угоди про асоціацію і не очікуючи ратифікації всього документу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт Україна-ЄС Яценюк назвав "самітом останнього шансу"

Чи станеться диво і Янукович виконає брюссельські обіцянки, причому швидко? Відповідь не забариться. Момент істини наближається, і дуже скоро традиційні для української влади запевнення в прагненні до інтеграції з ЄС або отримають підтвердження, або остаточно втратять сенс.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС знають ціну обіцянкам української влади та Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути