вівторок, 26 лютого 2013 15:59

"Саміт розставив всі крапки над "і". Тепер потрібна політична воля української влади" - ескперт

"Саміт розставив всі крапки над "і". Тепер потрібна політична воля української влади" - ескперт
Ігор Жданов вважає підписання Угоди цілком реальним. Фото: glavcom.ua

Для виконання вимог Європейського Союзу необхідна політична воля, бо інакше Угоди про асоціацію не буде.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт Ігор Жданов, підводячи підсумку саміту Україна-ЄС, який відбувся 25 лютого у Брюсселі.

"Саміт Україна-ЄС, який відбувся вчора, - це саміт, який остаточно розставив всі крапки над "і". Тепер зрозуміло, що Україна повинна зробити в часових рамках для того, щоби підписати Угоду про асоціацію у листопаді 2013 року. Ми повинні це зробити до травня 2013 року. І дата така прозвучала вперше", - наголосив він.

Також, на думку експерта, важливим є те, що вперше було підписано спільну заяву і таким чином Україна взяла на себе низку зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фюле позитивно оцінив саміт у Брюсселі, і хоче створити умови для підписання Угоди

"Якщо ми раніше мали односторонній ряд рекомендацій та вимог для України, то за підсумками саміту було оприлюднено спільну заяву, яку підписали українська сторона, яка таким чином взяла на себе зобов'язання щодо виконання певних умов. І це дуже важливо", - зауважив Жданов.

Він додав: "Цей саміт чітко розставив всі крапки над "і". На сьогодні підписання Угоди є абсолютно реальним".

Для цього, нагадав експерт, Україні потрібно до травня продемонструвати значний процес у трьох сферах: питанні вибіркового законодавства, виборчого законодавства і імплементація певних реформ, зокрема судово-правової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк: "Європейська інтеграція України не сумісна із Радянським союзом а-ля МС"

"Зрозуміло, що в цей пакет входить питання вибіркового законодавства, тобто питання Тимошенко-Луценко. Цього немає в договорах. Але під час переговорів говорилося про необхідний мінімум. Цим мінімумом є лікування Тимошенко за кордоном і звільнення Луценка за станом здоров'я. Існує ще й декриміналізація, помилування, амністія. Всі ці питання проговорено і все це зрозуміло. Справа за малим — за діями і політичною волею щодо виконання цих зобов'язань", - підкреслив він.

Жданов зауважив: "Якщо є політична воля і більшість у Верховній Раді, то зробити окремі кроки, які було позначено як прогрес, — це цілком реально. Тим більше, я так розумію, опозиція готова голосувати за нормальні європейські закони. Питання лише в наявності політичної волі. Якщо її не буде, то не буде Угоди про асоціацію. Це теж треба розуміти. Тоді Україна стане ще більш вразливою для зовнішніх східних впливів, зокрема щодо впливу Митного союзу".

Зараз ви читаєте новину «"Саміт розставив всі крапки над "і". Тепер потрібна політична воля української влади" - ескперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути