пʼятниця, 02 листопада 2012 14:53
Максим Віхров
Максим Віхров
Максим Віхров

Чому "регіонал" хоче заборонити "нульові" тарифи мобільних операторів

Якщо хтось вважає, що депутати представляють в парламенті інтереси своїх виборців, полиште ці наївні фантазії. Депутати представляють в парламенті інтереси тих, хто їх прямо винаймає, фінансує передвиборчі кампанії, дає (або не забирає) долю в бізнесі, тобто олігархів та олігархічні угруповання (так звані "клани"). Чим потужніше їхнє представництво у Верховній Раді, тим більші їхні шанси "задавити" конкурентні угруповання і тим ширші можливості модифікувати законодавство відповідно до власних бізнес-інтересів. Про те, як структури, пов'язані з держфункціонерами (та їхніми братами, кумами і сватами) отримують преференції, тендери і т.д – годі і казати.

Ось свіженький приклад, знов про "мобілки", які не дають спокою нашим нардепам. На цей раз з антинародною ініціативою виступив "регіонал" Юрій Воропаєв. Поки всі були зайняти післявиборчою метушнею, він зареєстрував законопроект № 11387, згідно якого пропонується скасувати нульовий тариф на переговори в мережах мобільних операторів, встановивши мінімальний тариф близько 20 копійок за хвилину. Передусім це стосується "Київстар" та МТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важку промисловість контролюють п'ятеро олігархів

На думку Воропаєва, це конче потрібно для боротьби з недобросовісною конкуренцією. Мовляв, нульова тарифікація призводить до збитків у інших кампаній і (sic!), скороченню надходжень до бюджету. Щоправда, Воропаєв не зазначив, до якого саме бюджету.

Як кажуть злі язики, Воропаєв мав на увазі бюджет "Сістем Кепітал Менеджмент" - фінансово-промислової групи Рината Ахметова. Справа в тому, що на початку 2000-х Воропаєв сам працював в структурах СКМ, а по-друге – що удар по конкурентоспроможності "Київстару" та МТС виведе в топ оператора "life:)", що належить стуктурам... того самого Рината Леонідовича!

В цьому сенсі дуже зворушливо виглядає заява Воропаєва, що він не хотів би довіряти регуляцію цього питання чиновникам (тобто Нацкомісії з регуляції у сфері зв'язку та інформатизації), бо вони, мовляв, можуть вирішити питання на користь одного з гравців. Сам же Юрій Миколайович, ясна річ, ні на чий млин воду не ллє...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на телефонний зв'язок можуть підвищити - ЗМІ

Наскільки це ускладнить життя пересічному українцю, зрозуміло і без додаткових пояснень. А загалом, дана ініціатива прекрасно ілюструє, яким чином функціонує сучасна українська політична система.

Та якби ж то все лишалося на рівні звичайної (хоча і надзвичайної за масштабами) корупції! Насправді деградація політико-економічних та соціальних відносин вже сягає буквально феодалізму. А як інакше називається ситуація, коли президент та прем'єр-міністр неприховано протягують у депутати власних дітей. Та що там дітей – Микола Янович взагалі свого масажиста просував у нардепи! Благо, той ганебно провалився на своєму окрузі... Не здивуюся, якщо той таки Воропаєв завтра запропонує законопроект про наслідування президентського крісла і успадкування депутатського мандату нащадками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобільним операторам офіційно заборонили стягувати плату за з'єднання

Щоправда, "воропаєви" не врахували, що українське суспільство (принаймні, певні соціальні групи) вже наїлися цього феодального капіталізму донесхочу. "Гречка", протекція і "бабло" в багатьох округах не спрацювали. Навіть в Луганську ставленик Олександра Єфремова "пролетів" над своїм округом, як фанера над Парижем. Власне, через це вибори і були надзвичайно брутальними і брудними, бо обіцянки і "гречка" вже не гарантують перемоги.

Втім, для оптимізму поки що серйозних підстав немає – переконливу більшість у новій Верховній Раді будуть мати ті ж таки ставленики олігархів: біло-блактині, екс-помаранчеві та інших кольорів. Що ж до нульових тарифів, сподіваймося, аби парламентське лоббі "Київстару" та МТС виявилося потужнішим за ахметівське.

Зараз ви читаєте новину «Чому "регіонал" хоче заборонити "нульові" тарифи мобільних операторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути