неділя, 21 жовтня 2012 07:51

"При зміні влади всім донецьким доведеться повернутися додому" - експерт

"При зміні влади всім донецьким доведеться повернутися додому" - експерт
Вони надовго закриють вхід у вищі ешелони влади не тільки для себе, а й для своїх дітей, наголошує Андрій Ротовський Фото: mmr.ua

Зараз у провладній верхівці дискутується ідея, колись підтримана В'ячеславом Чорноволом, про федералізацію України. Про це у новому номері журналу "Країна" розповів експерт зі стратегічних комунікацій Андрій Ротовський.

"Але її можна реалізувати лише в ситуації загальнонаціонального ентузіазму, коли процеси дезінтеграції не сильні. Зараз же сама ідея федералізації України небезпечна для її політичної та територіальної цілісності. Регіональні "еліти" одразу почнуть створювати свої силові структури, які захищатимуть їхні власні, а не народні інтереси. І процес розпаду держави від де-факто до де-юре буде дуже динамічним. Місцеві парламенти почнуть приймати свої закони, а центральної сили, яка утримувала би всіх у межах однієї держави, не буде. Адже всі грошові потоки зосереджені на Сході країни", - зауважив він.

За словами Ротовського, інший розвиток подій можливий за умови, якщо президент зрозуміє, що він є лідером великої держави, а не губернатором Макіївки.

"Хочеться вірити, що в Януковича та його команди спрацює інстинкт самозахисту, бо зараз "регіонали" працюють у тих моделях поведінки, які призведуть до краху. Вони роблять ставку лише на грубу силу і не зважають на те, що відбувається в суспільстві. Це, щоправда, потрохи починають розуміти ті, хто представляє найбільш інтелектуальну частину провладної команди. Ахметов спробував зруйнувати Андріївський узвіз – це закінчилося протестами киян і йому довелося вибачитися. Цей вчинок робить йому честь", - підкреслив експерт.

Ротовський наголосив, що при зміні влади, яка рано чи пізно відбудеться, всім донецьким доведеться повернутися додому, оскільки вони діють в інтересах лише свого клану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Луганська еліта не витримала конкуренції з донецькою"

"Вони надовго закриють вхід у вищі ешелони влади не тільки для себе, а й для своїх дітей. Януковичу треба найближчим часом зрозуміти, що керувати за допомогою лома у такій делікатній, такій строкатій у національному та культурному відношеннях країні неможливо", - зазначив він.

Повне інтерв'ю з Андрієм Ротовським читайте у журналі "Країна" № 40 (143) за 18 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"При зміні влади всім донецьким доведеться повернутися додому" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути