пʼятниця, 22 липня 2011 00:15

Важку промисловість контролюють п'ятеро олігархів

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У списку найгірших економік 177 країн американського журналу "Форбс" Україна посіла четверте місце. Така позиція, на думку укладачів рейтингу, зумовлена  складними законами, поганим корпоративним управлінням, слабким застосуванням договірного права в судах і корупцією.

— Країна неефективно витрачає ресурси. Це основна причина нашого гальмування і бід, — каже президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 59 років. — У країні хазяйнує великий бізнес, який не дотримується кодексу ринкових відносин. Він має переваги в отриманні кредитів, надходжень із бюджету й Нацбанку. Тобто вся економічна структура підпорядкована його інтересам. А державне регулювання не спрямоване на збалансування виробництва і споживання. Через це мільйони громадян не можуть накопичувати кошти.

Монополії оточують себе лобістами у владі, під них пишуть закони. Важку промисловість контролюють п'ятеро олігархів, авіаперевезення — троє, ринок курятини — двоє, виробництво мінеральних добрив є в одних приватних руках. Маємо штучні галузеві монополії "Нафтогазу" або "Укртелекому", помножені на монополії природні — трубопроводи, комунікації, газові та енергетичні розподільчі компанії. Тобто, в нас функціонують монополії у квадраті. Це спостерігається у вугільній і гірничорудній промисловості, у виробництві газу, електроенергії, цукру, борошна, хліба й ліків, у банківському секторі, на залізниці та в авіації, у сегменті мобільного зв'язку. У результаті витрати і ціни зростають, якість продукції погіршується, обладнання й машини старіють. Освітні послуги стають утилітарними та відстають від змін попиту на якісну робочу силу. Ринок комунальних послуг штучно монополізований ще з радянських часів. Державні монополії є ще більшими трутнями на тілі економіки, ніж приватні.

Суспільні фінанси працюють не в інтересах розвитку всіх, а на збагачення окремих груп. Коли ціноутворення спирається на затратні підходи, то це гарантує монополістам покриття витрат. От житлово-комунальний сектор каже: "У нас зросли витрати". Так при чому тут споживачі? Такий підхід у СРСР призвів до розвалу економічної системи. Бо нема відповідальності, економії, технологічного оновлення тощо. Від цього спотворюється споживчий попит. У людей нема іншої ради, йдуть і купують одні і ті ж помідори, бо їх поставляє один оптовик і по одній ціні.

В усіх ринкових країнах сільське господарство є галуззю з найвищою конкуренцією. Посередники, які захопили окремі сільські райони й області, скупили сировину за копійки, у містах встановлюють узурпаторські ціни. Не менш шкідливими є дії мережевих операторів ринку пального. Деякі з них охоплюють десятки тисяч заправок і самі диктують державі ставки акцизів, а автомобілістам — ціни. Маніпулюють тарифами оператори мобільного зв'язку — нав'язують набридливі послуги й рекламу, безконтрольно списують суми з рахунків абонентів, беруть із різних клієнтів різні оплати за однакові послуги.

Усі великі підприємства з часом закриваються, бо технологічно старіють. Аби економіка розвивалася, треба мати різні виробництва, ініціативи, форми бізнесу. Тоді реалізується більше можливостей, економіка стає потужнішою, структурно оновлюваною, конкурентною. Тому в Європі насамперед підтримують малий бізнес, діють урядові програми пільгового кредитування.

У нас є два шляхи: роз'єднання монопольних корпорацій або посилення антимонопольного регулювання. У західних країнах в останні десятиліття не залишилося можливостей для утворення монополій шляхом злиття і поглинань. Якщо хтось нарощує монополістичний капітал, його карають не за концентрацію, а за зловживання — безпідставне підвищення цін, відмову продавати ресурси, приховування рецептури. Для прикладу: 9 лондонських мереж супермаркетів оштрафували на 400 мільйонів фунтів за завищення цін у передріздвяні дні 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Важку промисловість контролюють п'ятеро олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути