понеділок, 06 серпня 2007 07:00

Згоріли три цистерни 95-го бензину

Автор: фото: Павло ВАСИЛЕНКО
  Генерал-майор Сергій Дмитровський (у блискучому шоломі) керує діями пожежників, які охолоджують водою арматуру та цистерни з пальним, щоб вони не вибухнули на нафтобазі ”Плугова-1”
Генерал-майор Сергій Дмитровський (у блискучому шоломі) керує діями пожежників, які охолоджують водою арматуру та цистерни з пальним, щоб вони не вибухнули на нафтобазі ”Плугова-1”

Чорна хмара диму затягнула північну околицю Львова зранку 3 серпня. На коліях нафтобази концерну "Галнафтогаз" на вул. Пластовій зайнялися три цистерни з бензином 95-ї марки. За мить до цього потяг із пальним протаранив локомотив із платформами щебеню.

— Загружав машину, чую ззаду "Ду-дух!" — згадує начальник контрольно-пропускного пункту нафтобази СтепанФерендович, 34 роки. — За мить повалив дим. Я у такій ситуації не вперше — два роки тому горів на нафтобазі у Хирові. Одразу почав відганяти машини від колії. Не встиг винести зі своєї робочої будки телевізор і кондиціонер — усе погоріло.

По обіді рятувальники охолоджують цистерни водою.

— Пожежа охопила п"ять цистерн із бензином, три з них розлилися й згоріли повністю, — розповідає прес-секретар концерну Олесь Пограничний. — Вогонь перекинувся на склад паливно-мастильних матеріалів. Від високої температури колії під цистернами деформувалися.

Пограничний каже, що 12 цистерн із бензином прибули на нафтобазу за дві години до аварії. Їх іще не встигли прийняти документально.

— За чверть шоста надійшов дзвінок, що везуть іще дві цистерни. Працівники відчинили ворота, — каже прес-секретар. — За п"ять хвилин на територію заїхав локомотив із трьома вагонами щебеню. На швидкості близько 20 км за годину він врізався у цистерни. Вогонь спалахнув миттєво.

Гасити кинулися пожежники добровільної дружини нафтобази. Одразу ж викликали рятувальників. На місце аварії приїхали 16 спецмашин, два пожежні потяги Львівської залізниці, більше сотні вогнеборців. Сім цистерн удалося відчепити від п"яти охоплених вогнем. За годину пожежу ліквідували з пінних гармат. Цистерни гасили ті ж рятувальники, які виїжджали на аварію потяга з фосфором під Ожидовом у Буському районі.

— Рухомий склад належить залізниці, а речовина в цистернах — концернові, — розповідає гендиректор "Галнафтогазу" Юрій Кучабський, 32 роки. — Це дуже якісний бензин із Польщі. У кожній цистерні — до шести тонн вартістю близько 50 тис. доларів. Вантаж застрахований. Суму збитків ми ще не підрахували.

Припускають, що аварія сталася через недбалість машиніста. У "Галнафтогазі" стверджують, що чоловік утік із місця події, а через годину його затримали міліціонери.

— Після аварії машиніст написав пояснення і пройшов експертизу, — заперечує прес-секретар Львівської залізниці Лілія Криницька. — Алкоголю у його крові не виявлено.

Причини аварії ще встановлюють. Уже відомо, що під"їзні колії були засмічені й поросли травою. Колія перебуває на балансі залізниці, проте утримання та очистка рейок — обов"язок підприємства, яке їх використовує.

Зараз ви читаєте новину «Згоріли три цистерни 95-го бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути