вівторок, 18 вересня 2007 07:02

За тонну буряків завод дає селянам 60 кілограмів цукру

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Працівниці випарної станції контролюють концентрацію бурякового соку перед випарюванням цукру на заводі в селі Ясенівці Золочівського району Львівської області
Працівниці випарної станції контролюють концентрацію бурякового соку перед випарюванням цукру на заводі в селі Ясенівці Золочівського району Львівської області

На Львівщині розпочався сезон цукроваріння. Позаминулого понеділка з конвеєра підприємства "Золочівагро" в селі Ясенівці Золочівського району посипався цукор нового врожаю. Варитимуть його 70 днів.

Кожного сезону на цукровому заводі та бурякоприймальному пункті працюють 680 робітників. У цегляних цехах гаряче, пахне свіжим жомом.

— Буряк очищують від камінців, зілля, а потім добре промивають і подають до конвеєрів на різку, — голосно пояснює технологію виробництва цукру 57-річний Віктор Семич. Головний інженер заводу веде залізними сходами на другий поверх.

Стрічковий транспортер бурякову стружку доставляє в дифузійний апарат. Вода омиває її, вилуджуючи цукор, утворюється сік. Стружку вивантажують на жом, а сік направляють у випарну станцію, а потім варять у високих металевих циліндрах при температурі 75 градусів.

— Уже видно багато дрібненьких кристаликів, — приставляє до лампи скельце зі згущеним цукровим соком апаратник Микола Русенюк, 57 років. — Іще трохи, й вони стануть крупнішими. Залишиться відтиснути воду, посушити — і матимемо перший цукор цього сезону.

За добу завод переробляє до 3 тис. т буряків. Із них виходить 320 т цукру. Щоби не потерпати від нестачі сировини і працювати на повну потужність, компанія орендує 3,1 тис. га землі й сама вирощує цукровий буряк у трьох господарствах Львівської та Тернопільської областей.

Директора "Золочівагро" Олега Терещука застали на полі в сусідньому селі Червоне. Тут під цукровий буряк виділили 2,05 тис. га землі. Сучасні німецькі бурякозбиральні комбайни викопують й одразу чистять коренеплоди. Ручної праці в полі практично не застосовують.

— Сіємо буряк самі, бо того, що дають фермерські господарства й селяни, — замало, — пояснює Терещук. — Молодь не хоче працювати в полі, а старші вже не мають сили. 2003-го 70 відсотків коренеплодів на переробку збирали селяни. Тепер здають лише четверту частину. Фермерські господарства неохоче займаються буряком, бо це затратна культура. На гектар треба витратити до шести тисяч гривень. Поля простіше засіяти пшеницею.

Сваха побачила, скільки я заробив, і тепер усім розказує

За словами Терещука, проблемою для заводу став збут жому. Раніше його забирали селяни, а тепер зменшилося поголів"я худоби, запаси накопичуються.

— Мусили придбати сучасну жомосушарку й виробляти сухий жом, — показує на величезну металеву цистерну надворі. — Сухий довше зберігається, його легше й дешевше перевозити в інші регіони.

За буряк "Золочівагро" платить селянам натурою. За тонну дають 60 кг цукру й 500 кг свіжого жому або 15 кг сухого. Торік давали на 5 кг цукру більше.

— Подешевшав буряк, — пояснює Терещук. — Тонна від фізичних осіб тепер коштує 140 гривень, хоча торік було 195. Така постанова Кабміну.

Жителі Ясенівців щороку зменшують посіви буряку. Раніше сіяли до 40 сотих, тепер — 10–20.

— Якби треба було далеко возити, відказався би від того буряку зовсім, — каже 68-річний Федір Венда. — А так гріх дармувати, коли завод під боком.

Федір Венда засіює буряком 20 сотих. Торік заробив 300 кг цукру.

— Три мішки продав по 120 гривень, а два з половиною собі лишив, — розказує чоловік. — Сваха побачила, скільки я заробив, і тепер усім розказує: "Садити буряк — то велика вигода". Але вона не знає, скільки на поле треба грошей стратити.

Дід спирається на підводу, закурює цигарку без фільтру.

— За оранку трактористові треба 100 гривень дати, — загинає пальці. — За культивацію, сівалку — по 40, за мішок нітрофоски — ще 100. А бабам заплатити, щоби помогли буряк викопати й обчинити? А полудне, обід, вечерю зготовити? То ше десь гривнів 300. Тепер то все докупи додайте — маєте більше як півтисячки!

За Радянського Союзу за тонну буряків давали 80 кг цукру, згадує Федір Венда.

— Отоді сіяти буряк було вигідно, — махає руками. — Три роки тому вділяли по 70 кіло. То так само можна було терпіти, — примружує одне око. — А минулої осені дали вже 65 кілограмів. Як того року буде менше, більше буряку здавати не буду.

На Львівщині вироблять 63 тисячі тонн цукру

Цього року у Львівській області площі посіву буряку зменшилися на 1,5 тис. га й становлять 24,4 тис. га.
— Мусили скоротити площі, бо в державі перевиробництво цукру, — пояснює заступник начальника управління агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Омелян Михайлів. — Плануємо зібрати 530 тисяч тонн буряків.
У новому сезоні Золочівський і Радехівський цукрові заводи планують виробити десь 63 тис. т цукру. Майже такі самі показники область отримала торік.

Зараз ви читаєте новину «За тонну буряків завод дає селянам 60 кілограмів цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути