понеділок, 30 квітня 2007 07:09

Віктор Ющенко вшанував пам"ять жертв "Вісли"

У п"ятницю президент України Віктор Ющенко прилетів із Варшави до Львова на вечір-реквієм до 60-х роковин операції "Вісла".

У лоджії Львівської Опери Ющенко з"явився за дві хвилини до шостої вечора у товаристві губернатора Львівщини Петра Олійника, голови облради Мирослава Сеника та ректора ЛНУ ім. І. Франка Івана Вакарчука. Урочистості саме починалися.

— Для мене важливо бути сьогодні у Львові, коли вшановують одну з драматичних сторінок української історії, — розпочав Ющенко виступ. — Майже 150 тисяч наших братів і сестер були депортовані, перевезені, розпорошені чужими землями. Тільки тому, що вони були українцями. 3800 людей утримано в концентраційному таборі в Явожно, вбито 650 осіб, заарештовано 1466 осіб, які мали відношення до українського руху опору. Цей злочин має бути нарешті й остаточно засуджений. Україною, Польщею, світом.

5 квітня Віктор Ющенко підписав указ "Про заходи до 60-х роковин операції "Вісла" і підтримав ідею львів"ян спорудити у місті пам"ятник жертвам депортації XX ст. Будівництво монумента фінансуватимуть державні адміністрації Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Губернатори мають також упорядкувати 44 поховання українців на території Польщі.

П"ятничного ранку під час візиту до Варшави Віктор Ющенко молився зі своїм польським колегою Лехом Качинським на спільному екуменічному молебні за жертвами акції "Вісла", який відправили примас Польщі Кардинал Юзеф Глемп і Кардинал УГКЦ Любомир Гузар.

— Із президентом Польщі ми підписали спільну заяву, в якій засуджуємо операцію "Вісла" як злочин і ганебний приклад несправедливості, — сказав Віктор Ющенко у Львівській Опері.

У суботу у Львові приспустили державні прапори з чорними стрічками — магістрат оголосив 28 квітня Днем пам"яті за виселеними з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко вшанував пам"ять жертв "Вісли"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути