Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2007 07:03

В університеті Франка навчаються 40 відсотків дітей із села

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Ректор Іван Вакарчук
Ректор Іван Вакарчук

Цього тижня ректор Іван Вакарчук підписав нові правила вступу до Львівського національного університету ім. І. Франка. З наступного року абітурієнтів зараховуватимуть за результатами зовнішнього незалежного тестування.


Які дисципліни охопить це тестування?

— Із 2008 року університет не проводитиме вступних випробувань із тих предметів, за якими випускників тестуватиме Український центр оцінювання якості освіти. Обов"язковими для зарахування на всі наші факультети є результати з українcької мови та літератури. Ми вважаємо, що кожен випускник школи, який бажає вступити до нашого університету, повинен знати рідну літературу. Незначна частина абітурієнтів також складатиме вступні випробовування з англійської та французької мов, але за бажанням подаватимуть і сертифікати центру зовнішнього незалежного тестування.

Скільки студентів зарахували цьогоріч за сертифікатами незалежного тестування?

— У рамках експерименту Міністерства освіти та науки абітурієнтів приймали за результатами тестування з української мови, історії та математики. Із 12 тисяч охочих навчатися на перший курс зарахували близько п"яти тисяч, декілька сотень — на старші курси. Другу освіту здобуватимуть іще 1700 студентів — усього майже сім тисяч осіб. На бюджетній основі навчаються 1227.

Чи всі випускники шкіл мають рівні можливості здобути вищу освіту?

— На жаль, не всі. Сільські діти в нерівних умовах із учнями, які навчаються в містах. Та наша університетська програма "Обдаровані діти села" вирішує це соціальне питання в Західній Україні, оскільки більшість студентів саме звідти. В університеті навчаються 40 відсотків дітей із села. Ми маємо кілька гімназій та ліцеїв при університеті, шукаємо талановитих дітей у Буську, в селах Стрілки Самбірського району, Козьова Сколівського району Львівської області, підписали угоду з Криворівнянською школою Верховинського району Івано-Франківської області.

Чи запросила міська влада університет до організації футбольної першості Європи 2012 року у Львові?

— Так, ми залучимо викладачів до навчання правоохоронців іноземним мовам. У нас понад тисячу висококваліфікованих фахівців. Друге питання — поселення гостей міста під час першості. Гадаю, кожен вищий навчальний заклад у Львові мав би довести до стандартного готельного рівня бодай один зі своїх гуртожитків.

Який подарунок від держави ви сподіваєтеся отримати до Дня університету?

— Сподіваємось на надання нам більшої автономії в прийнятті рішень. Це було б визнанням того, що університет як структура має право на високий ступінь самоорганізації. Нині їхати до міністерства за зміною у бюджеті на 100 гривень — це просто недовіра до нас.

Зараз ви читаєте новину «В університеті Франка навчаються 40 відсотків дітей із села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути