четвер, 18 вересня 2008 21:07

Ділянку під полуницю готують місяць

46-річний Олег Дюк із села Зимна Вода під Львовом вирощує полуницю понад десять років. Нині в його ягіднику 15 елітних сортів рослин, які рясно родять та мають смачні ягоди. У середині вересня після збору врожаю Олег Дюк починає готувати ягідник до зимівлі. Листя рослин не стриже. Каже, цей метод застарілий.

— Як тільки зібрали останні ягоди пізніх сортів, я руками обриваю листочки, лишається тільки серцевинка з двох-трьох, — розказує садівник. — Полуниця на осінь йде гарно в ріст, добре закріплюється у ґрунті, бо віддає силу корінню, а не листю. Даю перегній, хороший ефект має курячий послід. Це ж чистий азот, а від нього крупніють плоди, рясно родять. Корисний дерев"яний попіл. Обов"язково обробляю ягідник від таких хворіб, як борошниста роса та плямистість. Використовую тільки препарати німецької фірми "Байєр". Вони мене ще жодного разу не підвели. Ціна препаратів коливається від 100 до 500 гривень за кілограм.

Садити полуницю можна протягом вересня та жовтня. Нову грядку для ягід чоловік радить готувати за місяць. Для полуниці Дюк обирає ділянку на сонячній стороні. Запевняє, чим більше сонячного проміння потраплятиме на ягідник, тим смачніші вони будуть.

— Полуниця не любить кислих ґрунтів, pH має бути від 6,2 до 7, — додає. — Кислотність можна виміряти портативним приладом. У грядку обов"язково добавляю німецькі мікроелементи, закладаю перегній. Потім із добривами залишаю на місяць, аби ті добре  просочили ґрунт. У залежності від сорту висаджую рослини за 30 або 50 сантиметрів одну від одної, сорт Аюдаг узагалі через метр. Полуницю на зиму добре садити, вона буде стійкішою до хвороб та витривалішою до погодних умов.

Усі сорти в мене з Франції

Із ранніх сортів полуниці садівник нахвалює Золотий принц, із пізніх — Барон Солемахер. Вони родять крупними ягодами, вагою до 150 г.

— За один раз із куща можна зняти до кілограма ягід, — розповідає чоловік. — Протягом сезону 2–2,5 кілограма. Усі сорти в мене з Франції. Знайомі працюють там в оранжереї. Саджанці присилають у спеціальних контейнерах. За кущ плачу від п"яти доларів. Дивлюся, на скільки вони пристосовані до наших кліматичних умов та як родять. Якщо сорт вдалий, розводжу його на продаж.

Олег Дюк продає саджанці полуниці на Привокзальному ринку. За кущик просить від 2 до 4 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ділянку під полуницю готують місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути