пʼятниця, 01 серпня 2008 07:06

Учасників чемпіонату з куріння кальяну відпоювали чачею

Автор: фото Роман ЖИЖАРА
  На чемпіонаті в Луцьку курити кальян три години поспіль зважилася жіноча команда ”Гейші”. Дівчата випередили курців-чоловіків із команд ”Дорогу падонкам” і ”Пістоль, що димить”
На чемпіонаті в Луцьку курити кальян три години поспіль зважилася жіноча команда ”Гейші”. Дівчата випередили курців-чоловіків із команд ”Дорогу падонкам” і ”Пістоль, що димить”

У ресторані кавказької кухні "Бамбарбія" в місті Луцьк відбувся перший на Волині чемпіонат із куріння кальяну. Двох учасників-невдах після надмірного смаління довелося відпоювати чаєм і грузинською чачею.

Минулої п"ятниці над вул. Рівненською в Луцьку стояв духмяний дим. Пахло персиками, яблуками, м"ятою та динею. У східному шатрі-наметі три десятки курців пихкали димом зі скляних кальянів. Дві години поспіль шість команд по п"ять осіб змагалися у вправності роздмухування приладів для куріння. За очманілими від диму учасниками стежило журі.

— Ми хочемо публічно спростувати чутки, ніби куріння кальяну — то своєрідна наркоманія на взірець опіумної трубки, — каже організатор чемпіонату Ірина Новодольська, 23 роки. — Глядачі можуть споглядати, як правильно закладати тютюн, роздмухувати жар і курити.

Змагання супроводжували індійські танці, адже куріння кальяну виникло в Індії. До Європи цей спосіб паління дійшов у ХІХ ст. Проте в Україні поступився нюханню бакуну та курінню цигарок.

— Паління кальяну набагато безпечніше від цигарок. Адже ароматизований дим, настояний на випарах молока, вина або соків, фільтрується водою, позбавляється шкідливих масел, — пояснює інструктор із куріння кальяну Юрій Цісарчук, 27 років.

Журі оцінювало правильне монтування приладу, роздмухування жару та розкурювання тютюну на взірець люльки. Для багатьох учасників тригодинне змагання видалося нестерпним. Адже кальян потрібно курити короткими затяжками.

Переможцем першого чемпіонату Волині з куріння кальяну стала луцька команда "Зефір". У подарунок хлопці-курці отримали інкрустований кальян-люльку.

— Приємне відчуття. Але доволі дороге. Одна порція коштує 20 гривень, плюс апарат від 500 гривень до 1,5 тисячі, — розповідає переможець чемпіонату 22-річний Ігор Новаков із Луцька.

Зараз ви читаєте новину «Учасників чемпіонату з куріння кальяну відпоювали чачею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути