понеділок, 09 квітня 2007 18:34

У сільському клубі виставили столітній "Кобзар"

Автор: фото: Олег САРМАТ
  Завідувачка сільського клубу в Слобідці Козівського району Тернопільської області Надія Панчак зі столітнім ”Кобзарем”, який її земляки переховували в землі
Завідувачка сільського клубу в Слобідці Козівського району Тернопільської області Надія Панчак зі столітнім ”Кобзарем”, який її земляки переховували в землі

Найстаріша будівля у селі Слобідка Козівського району Тернопільської області — колишня початкова школа. Її збудували 1846 року. Нині в цій хаті діє клуб. В експозиції до Великодня селяни виставили столітній куферок із "Кобзарем" Тараса Шевченка та старовинними вишиванками.

53-річна Надія Панчак уже майже 35 років завідує місцевим клубом. У її невеликому кабінеті на стіні низка грамот і подяк за сумлінну роботу. Клуб доглянутий, усюди прибрано, у залі сто крісел — усі цілі, без написів. На підвіконнях — квіти. На сцені — образ, підсвічники.

Виставку старожитностей розмістили в невеликому коридорчику.

— Мене завжди цікавила старовина, оті обряди, різні вишивки, кераміка — все, що люди колись уміли робити, — веде до вишиванок завідувачка.

Окремо стоїть старий дерев"яний куферок. Його до клубу принесла 87-річна селянка Марія Бойко.

— Їхня родина в ньому в лихі часи переховувала добро. Найдорожче, що мали, закопували в землю, — пані Надія відкриває старе віко.

Дно встелене вишиванками, поміж них — сувій домотканого полотна. Зверху товстезна книга.

— То "Кобзар". Ніяк не можемо розпізнати, якого року. Припускають, що 1907-го. Певно, повеземо до Тернополя чи Львова, хай науковці розберуться.

Грубий зшиток листків починається 57-ю сторінкою і закінчується 637-ю. Листки пожовклі, краєчки порвані. Усередині переплетені "Мар"яна-черниця", "Утоплена", "Слепая".

— Після Великодня віддамо куферок із книгою Бойкам додому: боязко тримати у клубі такий скарб, — каже завідувачка.

— Думаєте, то тільки Марія ховала? — допитується у дверях клубу Надія Кривко, 86 років. — Я ото все вишила за Польщі, — показує на стіну із сорочками та рушниками. — Мама не раз сварили, що ночами сліпаю. І так само потім закопували, бо могли понищити. А тепер принесла до клубу — хай молодь знає, як ми хотіли України. Оте недошите, — показує на полотно, по боках змережане візерунком, — то був орнамент жовто-блакитний, Тризуб. Але як ходили по хатах енкаведисти, то я трохи випорола, бо багатьох у Сибір за таке брали.

Окремо в експозиції висить вишитий жупан.

— Ви навіть не уявите, скільки дівчат у цьому жупані до шлюбу перейшло, — каже Надія Кривко. — Більше сотні — і з нашої Слобідки, і з других сіл. Просто в чергу ставали, щоби його вдягнути.

Зараз ви читаєте новину «У сільському клубі виставили столітній "Кобзар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути