Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2007 18:29

У Сехів на подвір"ї живе дика козуля

Автор: фото: Любов БІДЗЮРА
  Галина Сех місяць годувала Кузю молоком із пляшечки
Галина Сех місяць годувала Кузю молоком із пляшечки

Малу козулю знайшли в густому бадиллі картоплі за селом Яревище Старовижівського району на Волині. Нині Кузя прижився у сільській родині Сехів. Гасає городами за верескливими поросятами й не дає спокою собаці Рексові.

Хату Сехів у Яревищі знають усі. Відколи там живе козуля, селяни називають обійстя "зоопарком". Водять туди дітей, аби почесали за вухом і погодували батоном дикого козлика. Кузя людей не боїться — горнеться до кожного. Однак не дуже ладнає з хатньою кицькою Муркою. Надто гострі в неї кігті.

— Одному чоловікові козлик руки облизує, а від іншого ховається в кукурудзі. Видно, відчуває, де добра, а де лиха людина, — гладить по спині козулю глава сім"ї Петро Сех, 49 років.

Немічне козленя знайшов 26-річний Ростислав Сех. Липневого вечора хлопець копав картоплю на городі біля лісу. Раптом почув тихе мекання в густому бадиллі. Розгорнув листя — а в неглибокій борозні мокре руде телятко тремтить від холоду й намагається піднятися з колін на копитця. Задня нога зламана. Козуля-мати покинула новонародженого.

— Узяв на руки. А воно відразу мордочку під пахву мені запхало й наче дитина плаче, — пригадує хлопець. — Що було робити? Його ж пси розірвуть. Поніс до хати.

Майже місяць козулю тримали в передпокоях і годували молоком із пляшки з соскою.

— Кузя, Кузя, — кличе козлика Петро. — Бачите, обертається. Він уже через тиждень почав озиватися на ім"я.

Відколи тварина стала на ноги, живе у стайні. Полюбляє спати на дивані веранди. Часто лежить під столом на кухні, коли родина сідає обідати. Надвечір усамітнюється в кукурудзі за хатою. На ніч слухняно повертається до стайні. Там у нього солом"яний матрац і свіжий корм.

— Кузя дуже перебірливий у їжі. Пасеться на ліпших травах, ніж корови, — каже господиня Галина Сех, 47 років. — Він у нас гурман. Бульбу їсти не хоче. Увечері підгодовуємо порізаними яблуками, цукровими буряками і хлібом. Але найбільше полюбляє білі гриби, огірки й листя вишні.

Жінка спробувала розворушити сонну тварину. Почала імітувати чмихання. Козуля скочила на ноги й побігла до брами. Я кинувся навздогін, щоб не втекла.

— Не бійтеся, Кузька далеко не йде, тримається дому. Розумна тварина, — зауважує Петро.

Господарі розповіли, як козуля привела людей до зниклого трирічного внука.

— Малий Андрійко грався біля хати й десь подівся. Почали шукати — нема, — пригадує Галина Ананіївна. — Усі перелякалися, бо річка поряд. Бігаємо, кличемо малого. А тут Кузя під бік штовхає. Дивиться мені в очі й мордочкою на садок тиче. Відбіг на крок, оглядається — чи йду за ним. Отак обоє ми дійшли до бузка. Дивлюся — дитина спить у густій траві. Із тої радості Кузю розцілувала.

Козуля швидко росте. На людських харчах набрала 40 кг ваги. Зріст — майже 1 м. Часто зі смутком поглядає на ліс. Щоразу все далі заходить від хати. Господарі пильнують домашнього улюбленця від випадкових мисливців. Думають, куди згодом його прилаштувати.

— Він настільки прижився з людьми, що в лісі навряд чи виживе, — гладить Кузю Галина Сех. — У нас браконьєрів багато. Він довірливий — точно потрапить комусь на приціл.

Глава сім"ї Петро хоче їхати до Луцька і просити дирекцію місцевого зоокутка, щоб доглянули тварину. Коли відмовлять — поїде до Рівного чи до Львова.

У луцькому зоокутку, що на території міського парку відпочинку. Доглядачі готові забрати козулю вже навесні. Нині в зоопарку утримують чотирьох козуль, десятьох плямистих і благородних оленів.

Зараз ви читаєте новину «У Сехів на подвір"ї живе дика козуля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути