"І не треба їхати до Херсона — на Буковині можуть рости значно смачніші кавуни!" — стверджують жителі села Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області.
У 60–70-х роках минулого століття місцевий колгосп вирощував велетенські кавуни на десятках гектарів в урочищах Плитава та Вишневе. Коли збудували Дністровську ГЕС і перегородили Дністер, урочища затопило. Тепер кавуни ростуть лише на селянських городах.
Щороку 25 березня у Ломачинцях закладають парники. Зернята кавунів висаджують у горщиках. Землю беруть біля ставків — зрізають пластами. Кожна зернина дає по два пагони, і вже 25 квітня готову розсаду можна виносити на город. Якщо її відразу висадити у ріллю, навряд чи буде хоч якийсь урожай. Щоб вона прийнялася і пішла в ріст, у ямки насипають трохи пухкої землі з лісу. У пошуках вологи коріння витягується не менше, ніж пагони над землею. Розсаду накривають плівкою — від холодів. На 10 соток іде 400 м плівки — по 2 грн/м.
Треба стерегтися і жучка-заборозника — торік у деяких господарів він знищив по півгектара баштану.
— На початку серпня ми вже маємо свіжі кавуни, — розповідають 52-річні Світлана та Іван Багрії. — Малі згодовуємо коровам, шкірки теж їм кидаємо.
Один кавун важить 14–15 кілограмів
Подружжя вирощує кавуни сорту "Леді". Цього року літо тепле та сонячне, тому на врожай гріх нарікати — з десяти соток буде тонни чотири. Один кавун важить 14–15 кілограмів.
Місцеві жителі твердять, що немає кращої закуски, аніж квашений кавун. Зберігається він цілу зиму, можна і з картоплею їсти. Тож коли в селі застілля, на солоні огірки ніхто навіть не дивиться.
Квашені кавуни селяни продають на базарі в Чернівцях.
— Якщо взяти шмат квашеного кавунця та ще й 50 грамів до нього — що може бути ліпше? — кажуть у Ломачинцях.
Якось заїхали сюди отці з Почаївської лаври — відпочивали на Дністрі й дізналися, що на місцевих городах ростуть кавуни. Їм так сподобалося, що братія тепер навідуються щороку.
— Купують по 100 кіло кавунів, — сміється Світлана Багрій. — Раз їдуть здалеку, значить, є за чим.
Щоб покрити витрати на вирощування кавунів, Світлана та Іван везуть їх на ринок. Іноді заїжджають і в сусідні області.
— У Хмельницькому якось податковий інспектор учепився, — каже Іван. — Не міг повірити, що кавуни з Буковини. "Такого бути не може! — кричав. — Ви нелегально привезли їх із Херсона". Я запропонував їхати з нами, і він заспокоївся.
Як квасити кавуни
Плоди нарізають скибками. На трилітрову банку — по три столові ложки солі та цукру. Також слід додати три таблетки аспірину або трохи оцту. Можна кинути лавровий лист. Залити все гарячою водою. Банки закручують металевою кришкою і ставлять у погріб.
Можна квасити й у бочках — переважно маленькі кавуни, які восени не встигли дозріти.
Коментарі