Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2007 19:05

У колонії печуть одну паску на двох в"язнів

Автор: фото: Віталій Грабар
  Засуджені Іван Варга (ліворуч) і Павло Волков місять тісто для Великодньої паски в Личаківській виправній колонії №30 у Львові
Засуджені Іван Варга (ліворуч) і Павло Волков місять тісто для Великодньої паски в Личаківській виправній колонії №30 у Львові

У четвер Личаківська виправна колонія N30 у Львові пекла паски. Тут відбувають покарання тисяча засуджених за важкі злочини.

Колонія розташована на околиці міста. Висока загорожа. Похмурі стіни. Зверху дротяні перепони. Нас зустрічають біля центрального входу. Із заступником начальника колонії з виховної роботи майором Орестом Ходачком, 35 років, заходимо на територію колонії. Одразу за входом четверо ув"язнених фарбують стіну.

— Готуємося до Великодня, — каже Ходачок.

Веде до пекарні. У глибині кімнати стоїть велика металева газова піч. Усередині жарко, пахне хлібом. Грає радіо. Кілька засуджених у білих сорочках і шапках із чорних форм виймають спечені буханці-цеглини хліба. Потім беруться за паски. Викочують великий казан на колесах. У ньому вже замісили тісто для пасок.

— Раніше у пекарні працювали у дві зміни, — розповідає майор. — Розрахована колонія на 1480 засуджених. Шість чоловік випікають близько семисот буханок хліба у день. Муку нам постачають централізовано. Маємо підсобне господарство, своїх курей, які несуть яйця. Усі наші пекарі на волі ніколи не пекли хліба.

Павло Волков зважує на терезах кілограм тіста і кладе у круглу форму.

— Випікаємо близько п"ятисот пасок, виходить приблизно одна на двох засуджених, — продовжує Ходачок. — Окрім того, нам допомагають церкви Львова та Яворівського району — привозять паски, крашанки.

— Маємо до пасок три літри меду, — говорить 36-річний Іван Варга. — Посипаємо їх блискучими крихтами.

Каже, що сьомий рік відбуває за тяжкий злочин. Увесь цей час працює в пекарні. Ще три роки залишилося. В Берегівському районі Закарпаття Івана чекає дружина.

Запитую, чи сповідався перед Великоднем.

— Як сказать, — відмахується Варга.

— У нас тут є своя каплиця, — каже майор Ходачок. — Кожних вихідних править службу спершу православний, потім греко-католицький священик. У п"ятницю буде виніс плащаниці. На Великдень приходить близько семисот засуджених.

— Кожен хоче підійти ближче, щоб на його паску потрапила свячена вода. О восьмій ранку приїжджає архієпископ Львівської єпархії УПЦ Московського патріархату Августин. Правда, у суботу в нього день народження, можливо, хтось інший прийде.

Варга виймає з печі круглу форму. Перевертає її догори дном. І показує нам спечену паску. У пекарні відчутно запахло чимось солодким. Спечені паски акуратно складають на столі.

Зараз ви читаєте новину «У колонії печуть одну паску на двох в"язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути