пʼятниця, 03 серпня 2007 07:00

Тер"єр Санта відкусила чотирирічному Толикові верхню губу

Автор: фото: Інна ПРИСТУПА
  Тернополянин Толик Попов грається у кімнаті бабусі. На дивані сидять його  баба Людмила (ліворуч) та мама Таня
Тернополянин Толик Попов грається у кімнаті бабусі. На дивані сидять його баба Людмила (ліворуч) та мама Таня

"Толик підійшов до столу глянути, що я купила. Зашурудів пакетом із м"ясом, — розповідає 51-річна Людмила Попова, бабуся хлопчика. — За якийсь момент почула, як щось гепнуло об дверку тумби кухонного гарнітура. То була голова Толика. Собака мертвою хваткою тримав його за губу".

24-річна Тетяна Попова живе з сином Анатолієм, 4 роки, й 51-річною матір"ю Людмилою у двокімнатній квартирі на вул. Братів Бойчуків у Тернополі. Хлопчик грається в кімнаті. Розмовляємо на кухні.

Три місяці тому Тетяна поїхала до Польщі на заробітки — збирати полуницю. Дитину залишила на маму. Опівдні 30 травня Людмила Попова повернулася з продуктового ринку. Пакети з фаршем і курячим філе занесла на кухню, де під столом спала стаффордширський тер"єр Санта. Доки жінка роздягалася в коридорі, собака кинулася на хлопчика.

— Я ускочила на кухню, запхала палець у морду собаці, але розтиснути щелепи не змогла, — Людмила Попова нервово поправляє скатертину на кухонному столі. Тетяна відвертається до мийки. — Тоді почала щосили копати його по хребту. На якусь мить Санта відпустила малого. Я впала на коліна і виштовхала пса з кухні, а потім зачинила його в дитячій кімнаті. Підняла закривавленого онука, а він аж заходиться плачем.

Попова насилу викликала "швидку". За дві з половиною години Толика поклали на операційний стіл.

— За кілька хвилин хірург вийшов у коридор і каже: "Вертайтеся додому, привезіть нам шматочок губи, якщо знайдете", — Людмила затуляє долонями обличчя. — Я бігом на таксі, поїхала додому. У кухні все в крові, посередині велика калюжа. Ну що там знайдеш! Аж о восьмій годині вечора під лавкою побачила шматочок губи. Але було вже пізно, операція закінчилася. Лікарі наклали шви на рану. Толик пролежав у лікарні майже два тижні.

— Я була в шоці, навіть Тані нічого не сказала, — веде далі Людмила Попова. — Тиждень мовчала. Коли вона дзвонила на мобільний, виходила з палати. А що вона могла зробити?

Людмила дивиться на доньку. Та мовчки стоїть біля вікна.

Коли жінка погладшала після автокатастрофи, чоловік пішов від неї

— Тепер десятому закажу, щоб не тримав у хаті з дитиною пса, — замовкає.

Санта прожила в Попових дев"ять років. Людмила каже, що пес ніколи навіть не гаркнув на Толика, навіть коли малий смикав його за вуха, скубав, пальці в рота пхав.

Після газетних публікацій про випадок до Попових зателефонувала жінка і порадила звернутися до пластичного хірурга Остапа Могиляка зі Львівської обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні. Професор оперував її восьмирічного внука, який потрапив в автокатастрофу. Коли машина перехилилася, дитину кілька метрів протягнуло по асфальту. Але Могиляк зробив хлопчикові нове вухо.

— Поїхали до Львова. Професор глянув, сказав почекати до жовтня, бо рана ще добре не загоїлася, — розповідає Тетяна. — Операцій треба як мінімум дві. Спочатку слід приживити нову шкіру на щоці, а потім — у ротовій порожнині. Ми ж ото досі ходили у пов"язці, кілька днів тому зняли.

Толик підходить до дзеркала, довго дивиться на себе, а потім каже, що став негарний. Хлопчик соромиться дітей, неохоче йде на прогулянку у двір. Часто заглядає під ліжко і стіл, перевіряє, чи немає там собаки. Увечері боїться сам бути в кімнаті.

Про батька Толика Попови воліють не згадувати. Він жив із Тетяною у цивільному шлюбі. Коли жінка погладшала після автокатастрофи, чоловік пішов від неї. Толикові тоді було п"ять місяців.

Після нападу на дитину Попови хотіли усипити Санту, але подруга Людмили Алла забрала собаку до себе.

Собака живе у приватному будинку. Зробили для пса вольєр, поклали подушку, ковдру, почепили штори.

— Ми туди не ходимо. Після операції Толик дуже просився подивитися на Санту. А вона спочатку зраділа, коли побачила його, забігала по клітці. А коли він підійшов ближче, очі собаки налилися кров"ю, почала гарчати, — згадує жінка.

До кухні забігає малий, кладе на стіл жовтий іграшковий вертоліт, який Тетяна привезла з Польщі. Прислухається до розмови.

— А чому Санта мене вкусила? — тихо запитує Толик маму. Усі замовкають. — Я її все одно дуже люблю. Я не хочу, щоб Санта вмерла. Вона більше не буде.

Матеріальну допомогу на лікування 4-річного Анатолія Попова можна перераховувати на розрахунковий рахунок:

Тернопільське відділення "Ощадбанку" МФО 398035
код 02827548,
N транзитного рахунку з операціями з платіжними картками 29241001,
N карткового рахунку 262505000501591
Тетяна Попова

Зараз ви читаєте новину «Тер"єр Санта відкусила чотирирічному Толикові верхню губу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути