четвер, 15 січня 2009 19:25

Скульптури виготовляють лопатами, сокирами та різцями

Скульптури виготовляють лопатами, сокирами та різцями

Снігові фігури персонажів різдвяного вертепу Кози, Смерті та Волхва прикрашають вхід до галереї "Дзиґа" у Львові. Виготовила їх команда скульпторів. Її очолює львів"янин Орест Дзиндра, 36 років. Матеріал для робіт надав місцевий холодокомбінат.

— Разом із вінничанином Сергієм Кляпетурою й киянином Петром Романиком готуємося до міжнародного фестивалю снігових скульптур, — розповідає Орест "ГПУ". — Це дійство з 1894 року регулярно відбувається в канадському Квебеку, цього разу в ньому вперше візьмуть участь українці. Створюватимемо там композицію "Вертеп". А поки що влаштували генеральну репетицію перед поїздкою до Канади. Кожен із митців створив по фігурі.

Скульптурна композиція, яку виконуватимуть митці на фестивалі, матиме понад 4 м заввишки.

— Методика роботи зі снігом нагадує камінь, — продовжує Орест. — Із великого блоку снігу за короткий час потрібно вирізьбити скульптуру. Використовувати можна тільки традиційні інструменти — лопати, сокири, різці. Жодної електрики й механіки.

Митці летять за океан за власний кошт.

— На місці організатори вручають кожній команді по 100 доларів на кишенькові витрати, — усміхається скульптор.

Поряд із сніговими персонажами встановлено двометрову фігуру ангела з льоду. Це робота львівського скульптора Мирослава Дедишина, 50 років. У лютому він братиме участь у конкурсі крижаної скульптури "Кришталевий сад" у столиці Канади Оттаві.

— Змагатимуся з 11 найкращими митцями, — каже Мирослав. — За 28 годин маю зробити скульптуру. Найбільша проблема — акуратно склеїти ці блоки. Переможець отримає 1600 канадських доларів і квиток додому.

— Канадці називають себе батьківщиною снігової скульптури, — додає художник Олесь Дзиндра, 56 років. — Але 1920-го чемпіонат світу з хокею відбувався в лемківському містечку Крініца. Зараз це територія Польщі. Наш історик Олесь Нога відшукав інформацію, що льодовий майданчик прикрашали снігові скульптури, виготовлені майстрами з Кракова і Львова.

Скульптури стоятимуть біля "Дзиґи", доки не розтануть.

Зараз ви читаєте новину «Скульптури виготовляють лопатами, сокирами та різцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути