Ексклюзивы
четверг, 15 января 2009 19:25

Скульптури виготовляють лопатами, сокирами та різцями

Скульптури виготовляють лопатами, сокирами та різцями

Снігові фігури персонажів різдвяного вертепу Кози, Смерті та Волхва прикрашають вхід до галереї "Дзиґа" у Львові. Виготовила їх команда скульпторів. Її очолює львів"янин Орест Дзиндра, 36 років. Матеріал для робіт надав місцевий холодокомбінат.

— Разом із вінничанином Сергієм Кляпетурою й киянином Петром Романиком готуємося до міжнародного фестивалю снігових скульптур, — розповідає Орест "ГПУ". — Це дійство з 1894 року регулярно відбувається в канадському Квебеку, цього разу в ньому вперше візьмуть участь українці. Створюватимемо там композицію "Вертеп". А поки що влаштували генеральну репетицію перед поїздкою до Канади. Кожен із митців створив по фігурі.

Скульптурна композиція, яку виконуватимуть митці на фестивалі, матиме понад 4 м заввишки.

— Методика роботи зі снігом нагадує камінь, — продовжує Орест. — Із великого блоку снігу за короткий час потрібно вирізьбити скульптуру. Використовувати можна тільки традиційні інструменти — лопати, сокири, різці. Жодної електрики й механіки.

Митці летять за океан за власний кошт.

— На місці організатори вручають кожній команді по 100 доларів на кишенькові витрати, — усміхається скульптор.

Поряд із сніговими персонажами встановлено двометрову фігуру ангела з льоду. Це робота львівського скульптора Мирослава Дедишина, 50 років. У лютому він братиме участь у конкурсі крижаної скульптури "Кришталевий сад" у столиці Канади Оттаві.

— Змагатимуся з 11 найкращими митцями, — каже Мирослав. — За 28 годин маю зробити скульптуру. Найбільша проблема — акуратно склеїти ці блоки. Переможець отримає 1600 канадських доларів і квиток додому.

— Канадці називають себе батьківщиною снігової скульптури, — додає художник Олесь Дзиндра, 56 років. — Але 1920-го чемпіонат світу з хокею відбувався в лемківському містечку Крініца. Зараз це територія Польщі. Наш історик Олесь Нога відшукав інформацію, що льодовий майданчик прикрашали снігові скульптури, виготовлені майстрами з Кракова і Львова.

Скульптури стоятимуть біля "Дзиґи", доки не розтануть.

Сейчас вы читаете новость «Скульптури виготовляють лопатами, сокирами та різцями». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть