Ексклюзиви
середа, 25 червня 2008 07:04

П"ятеро людей загинули під час буревію на Львівщині (ФОТО)

У понеділок наді Львовом пронісся буревій зі зливою. Пориви сягали 30 м/с. Шквальний вітер поламав та повикорчовував сотні дерев, зірвав та пошкодив дахи. Зникли електрика та мобільний зв"язок. Без електропостачання залишився 771 населений пункт області. Лише увечері вдалося відновити рух на основних магістралях регіону.

О 14.30 у Львові почав накрапати дощ. Через 20 хв. він перетворився на зливу. А ще за 10 хв. на околицях міста повилітали шиби з вікон. Дерева ламалися навпіл, або їх виривало із корінням. Через потоки води на проїжджій частині зупинялися автомобілі.

Тривав буревій майже півгодини. О 15.40 стало ясно та сонячно. Калюжі завглибшки по коліна залили тротуари та дороги. Вода не стікала, із забитих люків комунальники витягували гілля дерев та сміття.

Через годину після бурі в парку Костюшка перед університетом ім. Франка завали дерев. Поламане гілля та стовбури перегородили алеї й дороги. Міцний ясен розламався навпіл та перекрив прилеглу вул. Соломії Крушельницької. Крона дерева заблокувала машину "Ніссан Альмера" 32-річного золочів"янина Олега Тюрдьо. Гілки побили скло та погнули задню панель.

— Через шум води не було чути ні тріску, ні гулу від падаючих дерев, — розказує Олег. — Я почув, як спрацювала сигналізація, вийшов, а машини під завалами не видно.

Частина фасаду костелу єзуїтів на вул. Театральній притисла до землі БМВ 26-річного Сергія Кобилецького. Великий кам"яний шматок розтрощив заднє скло та багажник авто. Цього дня у чоловіка був день народження.

— Пощастило, що їхав у машині сам, ніхто не постраждав, — каже Сергій.

Інформація про перші жертви стихії почала надходити за годину після негоди. Під час буревію загинули п"ять чоловік. 27-річна львів"янка Юлія Куриляк поспішала із сином Максимом, 5 років, додому. На вул. Петлюри на жінку впала рама вікна з будинку. Юлія загинула на місці. Хлопчика з черепно-мозковою травмою та переломом плеча доправили до лікарні. Дитина в тяжкому стані у реанімації.

31-річного Григорія Мошовського знайшли між гіллям дерева напарники-водії в селі Дроговиж Миколаївського району.

— Травмованого відразу відправили на операційний стіл, — розповідає Богдан Чечотка, головний лікар Миколаївської районної лікарні. — Але травми були несумісні з життям.

У Старосамбірському районі удар блискавки вбив подружжя. 66-річний Євген та на два роки молодша Михайлина Кокоць поверталися з донькою Марією додому з косовиці.

Тривав буревій майже півгодини

— У момент ударила блискавка, пішла кров із носа та рота, і їх не стало, — згадує односелець Андрій Кішко. — Донька прибігла в село й покликала людей.

Від ураження електричним струмом унаслідок обриву проводів ЛЕП загинув 10-річний Микола Дяків у селі Грушів Дрогобицького району. Хлопець після бурі о 20.00 бавився з дітьми на колишній фермі і з цікавості схопив дріт рукою.

— У Львові від буревію постраждали 23 людини, — говорить Володимир Зуб, начальник міського управління охорони здоров"я. — Чотирьох дорослих доставили у 8-му міську лікарню, двоє з них мали тяжкі різані рани. Зафіксували 17 амбулаторних звернень.

Метеорологи Львівського гідрометеоцентру зазначають, що відслідковувати пересування циклону почали зранку у понеділок. Негода насувалася з північного заходу. Одразу попередили всі служби, передусім МНС.

— У Польщі, Волинській області пройшли лише грози, — розповідає Олена Кальницька, 56 років, начальник сектору метеорологічних прогнозів. — Ми чекали зливи, пориви вітру до 20 метрів за секунду. Але в нас активність фронту зумовили суттєві контрасти температури. Повітря на ту пору прогрілося до 28–30 градусів, а за фронтом — лише 18–20.

Востаннє такий шквальний вітер на Львівщині був 1–2 березня цього року. Тоді його пориви в місті Яворів сягали 34 м/с. У Львові максимальна швидкість вітру була у квітні 1937-го — 44 м/с. Метеорологи пояснюють, що такі явища супроводжують процес глобального потепління. Щороку вони стають частішими та інтенсивнішими.

У вівторок зранку міський голова Львова Андрій Садовий доповів про ситуацію у місті прем"єр-міністрові України Юлії Тимошенко. Мер повідомив, що попередні збитки в житловому господарстві Львова оцінено у 20 млн грн. Ще 5–7 млн доведеться витратити на відновлення інженерних мереж міста. Прем"єрка вирішила прилетіти до обласного центру.

Наступного дня після негоди у Львові продовжували наводити лад на вулицях. Ремонтні бригади відновлювали роботу електротранспорту, а комунальники вивозили розпилені дерева та сміття. Трамваї та тролейбуси містом не курсували.

Від негоди на Львівщині постраждали вісім районів. Найбільше шкоди буревій завдав Яворівському району. Там пориви шквального вітру сягали 34 м/с.

— У райцентрі вітром зірвало 752 дахи, повалило півсотні опор ліній електропередач. Місто вже другу добу без світла, — зауважує міський голова Яворова Віталій Домашовець, 32 роки. — У райцентрі поламане кожне третє дерево. Ми вже розчистили дороги та підраховуємо збитки.

Наступного дня після буревію без електропостачання залишався 551 населений пункт області.

На Тернопільщині пошкоджені покрівлі у 87 будинках

Зранку 24 червня у Тернопільській області внаслідок буревію залишалися знеструмленими 162 населених пункти. Від шквального вітру і злив постраждало 13 районів. Пошкоджені покрівлі у 87 будинках.
— Найбільшої шкоди завдано Зборівському району, де без електропостачання залишилося 24 населених пункти, — розповідає Олександр Чмиленко з обласного управління МНС. — Сільськогосподарські втрати підрахують пізніше. Але головне — обійшлося без людських жертв.

Олена ДЗІК

Зараз ви читаєте новину «П"ятеро людей загинули під час буревію на Львівщині (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути