вівторок, 20 лютого 2007 16:35

Понівечили портрет нобелівського лауреата

17 лютого минуло 37 років від дня смерті уродженця Бучача Тернопільської області Шмуеля Йосефа Агнона, нобелівського лауреата в галузі літератури. Напередодні хтось порізав його портрет у галереї просто неба "Корифеї землі Тернопільської" навпроти облдержадміністрації та обласної ради. Подібна історія трапилася торік у лютому.

— То все робота тієї молоді, що з балончиками ходить і розписує стіни, — 65-річний Михайло Вітвіцький відкидає сніг біля стенда зі славетними земляками. Чотирнадцять портретів у галереї намальовані гуашшю. На стінах — свіжі кольорові графіті. Поруч із понівеченим портретом зображення митрополита Йосифа Сліпого, 115 років від дня народження якого також відзначали 17 лютого, Соломії Крушельницької, Юліуша Словацького, Івана Пулюя та інших.

— Шмуель Йосеф Агнон першим серед інших оповідав світові, як багато в нас, українців та євреїв, спільного, набутого за віки проживання і праці пліч-о-пліч, — каже дослідник новелістики Олександр Левченко, 64 роки. — Агнон завжди стверджував, що серед рядових українців не зустрічав побутового антисемітизму, а якщо такі прояви траплялися, то вони насаджувалися австрійською, а потім — польською владами.

Справжнє прізвище Шмуеля Йосефа Агнона — Чачкес. У перекладі з івриту "Агнон" означає "покинутий". Біля його будинку в Єрусалимі стояв знак: "Дотримуйтеся тиші! Агнон працює!".

Зараз ви читаєте новину «Понівечили портрет нобелівського лауреата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути