Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2006 18:35

Пограбували Вірменську церкву

Реставрацію Вірменського кафедрального собору у Львові — пам"ятки архітектури XІV ст. призупинено: у ніч на 13 жовтня крадії поцупили інструменти майстрів.

Крадіжку виявив настоятель церкви отець Тедеос Геворгян, 56 років.

— Хтось розірвав залізний ланцюг із замком на брамі й проник на внутрішнє подвір"я церкви, — розповідає священик. — Там виламав металопластикове вікно, заліз у капличку й виніс інструменти реставраторів.

Злодії забрали болгарку, шліфувальні диски, молотки, пензлі — усього на суму $400. Виламали також двері дзвіниці, але нічого звідти не забрали.

Щоб найняти постійну охорону, церкві бракує грошей.

— Не маємо ні спонсорів, ані прибутків. Заробляємо копійки, і то завдяки туристам, — пояснює отець Тедеос. — А треба поставити бодай наряд міліції, бо біля храму ввечері збираються сатаністи, язичники, скінхеди. У дворі біля статуї святого Христофора постійно курять, випивають, розбивають пляшки об підмурки, пишуть образливі написи, навіть справляють природні потреби.

У вересні міськрада виділила 278 тис. грн на ремонт подвір"я, дахів та інженерних мереж собору. Своїми силами миряни відновили фігуру Ісуса Христа, вітраж північного вікна, провели опалення.

— Оцю фреску усікновення голови Івана Хрестителя авторства Яна Розена ми відновили самі, бо її нищила вологість. А тут, бачите, з тієї ж причини руйнується стіна, — священик показує на тріщини та облуплену штукатурку під фрескою.

Зараз ви читаєте новину «Пограбували Вірменську церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути