пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:03

Неподалік майбутнього стадіону спорудили асфальтний завод

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  На зборах жителів вулиці Стрийської у Львові виступає директор асфальтного заводу Руслан Гуменюк
На зборах жителів вулиці Стрийської у Львові виступає директор асфальтного заводу Руслан Гуменюк

Асфальтний завод у Львові збудували за кілометр від стадіону, який незабаром обладнають для проведення матчів континентальної першості з футболу. У департаменті Львівської міської ради "Євро-2012" про ситуацію із заводом-сусідом нічого не знають. Хоча комунальне підприємство, на території якого хочуть виробляти тисячу тонн асфальту за добу, перебуває у віданні міських властей. У департаменті просять репортера "ГПУ" надіслати документи про цей завод.

— Та на такій ділянці значно краще побудувати готель для гостей футбольного чемпіонату, — припускає керівник департаменту Олег Засадний, 42 роки.

Проти сусідства протестують і жителі будинків, розташованих неподалік. Вікна 9-поверхівки на вулиці Стрийській, 99 виходять на промислову зону із гаражним кооперативом, напівзруйнованими теплицями та комунальним підприємством "Лінійна шляхово-експлуатаційна дільниця" Франківського району. На території останньої асфальтовий завод. До виробництва від житлових будівель — кількасот метрів. Близько сьомої вечора жителі ближчих багатоповерхівок зібралися на дитячому майданчику.

До людей легковиком під"їжджає 40-річний Руслан Гуменюк, директор товариства "Разом", якому належить установка для виробництва бітуму.

— Ми маємо угоду на реконструкцію асфальтового виробництва, — намагається порозумітися з мешканцями підприємець. — Завод іще нічого не виробляє, а старий асфальтовий тут 30 років стоїть, пилюка сиплеться на голови — і ви не проти. Наше виробництво екологічніше, у двічі безпечніше...

— Вы нам на уши лапшу не вешайте! — викрикує білявка з дитиною. — Был один завод, а теперь — новый! Скоро совсем дышать будет нечем! Вы сами где живете? Возле ДСК на Стрыйской? Вот и ставьте у себя под носом ваш завод!

Останні десять років установка відпрацювала в Польщі

Слів директора не чути через гамір невдоволених мешканців. Людям стало відомо, що новий завод вироблятиме 1 тис. т асфальту на добу — в 25 раз більше за старий. За годину повз будинки проїжджатиме до 100 машин.

Віра Гнатик, 60 років, живе в будинку N99. Із чотирма онуками жінка гуляє в межах кварталу.

— Нам тут дихати нічим: з одного боку — бетономішалка, з другого — електричні дроти високовольтної лінії, літаки в аеропорт сідають, із третього — на танковому заводі гармати б"ють, аж вікна здригаються, — розповідає пенсіонерка. — Ще як асфальтовий завод пустять, то тут сильний рух буде, машини одна за другою літатимуть.

— Діти, кричіть "Ганьба!" тому дядькові! — невисока жіночка починає диригувати школярам. — "Гань-ба! Гань-ба!".

— Останні десять років установка німецького виробництва працювала під містом Лодзь у Польщі, — каже директор заводу Руслан Гуменюк. — У січні її перевезли до України. Подивіться на інші вісім асфальтових заводів у Львові — всі вони небо закопчують, та жодного не закрили.

Жителі вул. Стрийської вважають, що найкраще місце для будівництва асфальтного заводу — за 10–20 км від Львова. Це підприємство має бути сучасним, потужним і виробляти достатню кількість асфальту. Інші заводи вони пропонують закрити. Згідно із санітарними нормами, асфальтний завод належить до І класу небезпеки, захисна зона до житлової забудови має складати 1 тис. м. Люди не розуміють, чому завод, якого намагаються позбутися країни ЄС, з"явився в Україні.

10 жовтня із Державної санепідеміологічної служби Міністерства охорони здоров"я на адресу головного санітарного лікаря Львівської області надійшов висновок експертизи.

— Цим документом санітарно-епідеміологічна служба погодилася з обґрунтуванням зменшення до 400 метрів санітарно-захисної зони дільниці. Товариство "Разом" готується виробляти асфальтобетон у промисловій зоні на вулиці Стрийській, 193, — каже заступник головного санітарного лікаря Львівської області Микола Урбанович. — Юридично все чітко. Та чому не будувати асфальтові заводи за межами міста?

Зараз ви читаєте новину «Неподалік майбутнього стадіону спорудили асфальтний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути