Ексклюзиви
четвер, 10 лютого 2011 17:01

"На медпункт припадало 200 гривень на рік. Які ліки можна купити за ці гроші?"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Федоренко
Начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Федоренко

Начальник управління охорони здоров'я Львівщини 48-річний Сергій Федоренко в січні написав заяву на звільнення. В області говорять, він хотів викорінити корупцію з медицини, але не витримав тиску з боку вищого керівництва. Після розмови з губернатором усе ж залишився на посаді. Насправді ж Федоренко хотів піти, бо хворіє. Він другий тиждень лежить у хірургічному відділенні обласної клінічної лікарні.

У понеділок ввечері погоджується на розмову. Його палата єдина на поверсі з пластиковими дверима. Звідти виходять троє чоловіків у костюмах.

— Це депутати. Є справи, які не можуть чекати мого одужання, — усміхається. Із жовтня Федоренко є депутатом облради від Партії регіонів. — У мене хронічне захворювання. Хотів повернутися на попередню посаду головного лікаря інфекційної лікарні, було б менше навантаження і більше часу. Але обговорили проблеми області з губернатором, і я відкликав заяву.

Федоренко одягнений у білий спортивний костюм. На руці пластир після крапельниці. Говорить тихо, повільно. Видно, що втомлений. Не хоче говорити про хворобу. У палаті — два ліжка, телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник, кондиціонер, диван із журнальним столиком. На ньому багато документів.

— Ото щойно підраховували, скільки грошей припадає на одного пацієнта Львівщини, — гортає папери. — Усього на медицину області виділили півмільярда гривень. Більша частина з них іде на зарплату медикам, потреби лікарень. На пацієнта виходить приблизно 15–20 гривень на добу на ліки, 10 — на харчування. Дещо більші цифри розраховані на ветеранів війни. За моїм проханням до них віднесли і ветеранів УПА та інших визвольних змагань. Кожен район розпоряджається коштами сам, тому цифри можуть коригуватися.

Кажуть, у Мостиському районі на харчування одного пацієнта виділяють 4 гривні.

— Справа в тому, що кожен керівник лікарні має бути не тільки медиком, а й хорошим менеджером. Повинен шукати вихід із ситуації. Моя позиція — залучати бізнесменів. Коли я очолював інфекційну лікарню, ми виходили на закордонні благодійні організації. Вони надали нам постіль гуманітарною допомогою. Зараз провели нараду з фермерами. Хтось дає картоплю, одна пекарня погодилася постачати хліб для лікарні.

Торік за сприяння Фонду Ріната Ахметова для обласного онкологічного центру придбали комп'ютерний томограф за 12 мільйонів гривень. В Україні таких усього два — є ще в Києві. Апарат дає можливість прицільно визначити локалізацію пухлини і в це місце призначити відповідну дозу опромінення.

Звертаюся до місцевих бізнесменів підтримувати такі ініціативи. Вони ж теж хворіють. Але виїжджають на лікування за кордон і не бачать наших проблем. Є й такі, що відгукуються. Придбали сепаратор крові для дитячої спеціалізованої лікарні на Дністровській вартістю 400 тисяч гривень.

— Отакі палати, — показує на приміщення, — сьогодні є в кожному відділенні та в кожній лікарні. — Перебування тут має бути безкоштовним. Їх теж роблять меценати. Цю облаштував будівельник, якого кілька разів тут оперували. Бо зводити церкви — теж добра справа. Але як не буде здорового населення, храми спорожніють.

Сільські фельдшерсько-акушерські пункти будуть укрупнювати?

— Не плануємо поки що. Із 2011 року фінансування ФАПів передано в компетенцію райрад. Досі їх забезпечували з бюджетів сільської ради. На медпункт припадало 200 гривень на рік. Які ліки можна купити за ці гроші? Це ж було знущанням над людьми і персоналом.

У нас є дві показові амбулаторії сімейного типу — у селах Зубра і Давидів Пустомитівського району. Туди придбали апарати для електрокардіологічних досліджень, аналізу крові, сечі, біохімії, УВЧ, електрофорезу, стоматології. У Давидові є машина "швидкої" і житло для завідувача амбулаторії. Цього року плануємо їх підключити до програми телемедицини. Сільські пацієнти в режимі онлайн зможуть отримати консультації обласних спеціалістів. Мрію, щоб так було в кожному селі, навіть гірського району.

Чим може похвалитися обласна медицина?

— Пацієнти, які потребують операції на серці, тепер не мусять їхати в Польщу чи до Києва. Ми придбали кілька сучасних апаратів у кардіологічний центр. Охматдит має змогу на високому рівні оперувати черевну порожнину. Понад 100 медиків області торік побували на навчанні за кордоном. У дорогих приватних закладах працюють не зарубіжні чи київські фахівці, а місцеві спеціалісти і викладачі медичного університету. Львівським регіональним онкологічним центром користуються жителі інших областей.

За вашими дверима люди лежать на ліжках просто в коридорі. Не вистачає місць у палатах?

— Я сьогодні цікавився цим питанням. Виявилося, що протягом останнього тижня ця установа була ургентною по Львову. Усіх хворих з апендицитами, гострими запаленнями привозили сюди. Ще в одній палаті проводять капітальний ремонт.

Які скарги найчастіше чуєте від пацієнтів?

— Не можуть швидко потрапити на прийом до обласного спеціаліста. Є черга. А робочий день хірурга 7 годин, 4–5 із них він проводить в операційній. На людське спілкування лишаються 2 години. А на огляд хворого треба 20–30 хвилин. Я прошу обласних спеціалістів приймати людей і у вихідні. У суботу проводять комп'ютерне обстеження в діагностичному центрі.

Скаржаться на нетактовне ставлення медиків до пацієнтів, на побори. Я цього не приховую. Позитивом є те, що ми про це відверто говоримо. Прошу пацієнтів звертатися в головне управління та в правоохоронні органи. Або дзвонити за номерами: 260 19 18 із 9.00 до 18.00 або 276 45 92 цілодобово. Людина має показати свою громадянську позицію. І якщо вона не хоче, щоб в її державі брали хабарі, має відверто проти цього виступати. Бо управління не може біля кожного лікаря поставити міліціонера.

За які послуги варто платити?

— В установах на госпрозрахунковій основі можуть бути платні послуги. Це лабораторні дослідження, променева діагностика, стоматологія. Якщо апарат УЗД придбаний за державні кошти і розміщений у державній установі, така діагностика має проводитися безоплатно. Якщо медичний працівник придбав апарат за власні кошти і платить за оренду площі в закладі, то послуга може бути платною. Але має бути сертифікат, ліцензія, прейскурант цін. В обласній лікарні всі обстеження проводять безкоштовно.

Скільки ви вже витратили на лікування?

— Частина препаратів залишилася з минулого разу, коли лежав у лікарні. Частину купляю у звичайних аптеках, в яких маю картку постійного клієнта. Обрав цю лікарню, бо довіряю їй. Тут мене оперували вперше 2004 року, згодом вдруге і втретє.

Зараз ви читаєте новину «"На медпункт припадало 200 гривень на рік. Які ліки можна купити за ці гроші?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути