середа, 27 серпня 2008 07:06

На "Країні мрій" Скрипка грав на позиченій гітарі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  16-річні львів’янки Ліля і Марта Кіт прямують на концерт Олега Скрипки у Шевченківському гаю у Львові. Дівчата вдруге на фестивалі ”Країна мрій”
16-річні львів’янки Ліля і Марта Кіт прямують на концерт Олега Скрипки у Шевченківському гаю у Львові. Дівчата вдруге на фестивалі ”Країна мрій”

Фестиваль етнічної музики "Країна мрій" відбувся у вихідні у Шевченківському гаю у Львові. Удруге його організовує 44-річний співак Олег Скрипка. На галявинах музею поміж хат із різних регіонів виступили два десятки виконавців.

Першого дня квитки на фестиваль продавали по 80 грн і по 50 для тих, хто прийшов у вишиванці. У неділю вхід коштував 30 грн. Відвідувачів поменшало через негоду.

Дорогою до співочих і танцювальних майданчиків люди зупиняються біля народних майстрів. 23-річна Мар"яна Пущинська та Надія Лисканич, 25 років, проводили майстер-клас із плетіння ляльок-мотанок. На столі перед ними — сіно та клаптики тканини. 4-річній Анні-Марії Бородатій допомагає майстриня. Мати дівчинки Уляна плете сама. За 15 хв. ляльки готові. Одна коштує 20 грн.

На галявині біля церкви городяни ярмаркували. Любов Бойчук, 44 роки, з Івано-Франківщини торгує вишиванками. Запевняє, що усі дорослі та дитячі сорочки автентичні.

— Їздимо по Буковині, Покутті, Поділлі та скуповуємо речі, — розповідає жінка. — У яких роках вони вишиті, не скажу, але по візерунку одразу розпізнаю, з якого регіону. Зараз тяжче купити сорочки: люди порозпродували старий одяг або тримають для своїх.

Нині найпопулярніші борщівські вишиванки. Рукава таких сорочок гаптовані чорними нитками з кольоровими вставками. За жіночу просять 1000–1300 грн. Найдешевші дитячі — 80–100 грн. Крайки продають по 60–80 грн.

Зі своїм крамом стоїть 52-річна львів"янка Любомира Шевців. Жінка торгує чільцями —  жіночими головними уборами. Дитячі продає по 30 грн, дорослі — по 100.

— Я вибрала собі чільце з кутасиками, воно вважається урочистим, з тим же узором, що й на крайці, — каже Зоряна Кривозуб. — За комплект заплатила 150 гривень.

Протягом двох днів музики вигравали на кобзах, дудках і гуслях. Біля них танцює молодь. Наостанок львівські музичні гурти "Солідео" і "Вірли" демонструють давній обряд обжинок — житній сніп прикрашають стрічками і квітами. Потім усі співають "Гуцулку Ксеню" та "Тілько у Львові".

Надвечір люди збираються біля амфітеатру. Тут заплановано головний виступ Олега Скрипки. Артист виходить із симфонічним оркестром і трьома молодицями у вишиванках, які йому підспівують. Після кількох композицій музикант бере гітару, але замість звуків лунає скрегіт.

— Заспівав би ще щось, так от біда — гітара зламалася, — говорить Скрипка. — Хіба як у когось знайдеться запасна.

Поки інструмента не було, співак грав на акордеоні. Та за кілька хвилин йому на сцену виносять акустичну гітару, яку позичили колеги-музиканти. Скрипка догравав концерт на ній.

Зараз ви читаєте новину «На "Країні мрій" Скрипка грав на позиченій гітарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути