середа, 21 листопада 2007 07:07

Михайлові Хтемі магазин меблів заплатив 400 гривень

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Інспектор МНС, житель Івано-Франківська Михайло Хтема у себе на кухні сидить на м’якому кутку, за який магазин йому відшкодував 400 гривень. Меблі обійшлися чоловікові в 350 гривень
Інспектор МНС, житель Івано-Франківська Михайло Хтема у себе на кухні сидить на м’якому кутку, за який магазин йому відшкодував 400 гривень. Меблі обійшлися чоловікові в 350 гривень

Житель Івано-Франківська Михайло Хтема, 29 років, виграв суперечку з меблевим магазином "Елім". Покупцеві доставили куплений м"який кухонний куток й заплатили пеню за невчасно виконане замовлення.

— Ми з дружиною Іриною обійшли багато магазинів. "Елім" розташований за 5 хвилин від нашого будинку та й куток там виявився найдешевшим — без столика 750 гривень, — розповідає Михайло Хтема, інспектор управління МНС в Івано-Франквській області. — Замовлення пообіцяли виконати за два тижні. Ми поспішали, бо за місяць чекали народження донечки й хотіли до хрестин мати всі меблі. Заплатили 200 гривень завдатку. Продавець виписала чек, а дружина наполягла зазначити на ньому термін виконання.

За два тижні кутка Хтемам ніхто не привіз. Михайло зателефонував до магазину, де відповіли, що замовлення затримується на невизначений термін.

— Іра зателефонувала в Управління захисту прав споживачів, — згадує чоловік. — Там порадили написати заяву на ім"я директора магазину з вимогою пояснити причини затримки. Листа віднесла дружина. Продавець зустріла її просто по-хамськи! Мовляв, за такі гроші ніхто з нами возитися не буде. Ще й пригрозила, що порве заяву. А дружина ж на дев"ятому місяці! Але листа продавець таки взяла й поставила на копії підпис.

Директор магазину Володимир Федорко на звернення покупців не зреагував. Михайло відніс заяву з копією листа і чека до Управління захисту прав споживачів.

— Через кілька днів телефонують нам з "Еліму" й кажуть, що куток готовий, після обіду привезуть,— каже Ірина. — Як з"ясувалося, в той час там перебувала інспектор Управління захисту прав споживача. А меблі ми отримали аж у суботу ввечері — на 22 дні пізніше від домовленого. Нас почали чорти розбирати!

У Законі "Про захист прав споживачів" подружжя знайшло кілька пунктів, які гарантують відшкодування моральних збитків.

— Ми вичитали, — розповідає Ірина, — що за кожний день прострочення споживачеві сплачується пеня в 3 відсотки від вартості роботи. Нарахували 480 гривень. Якби директор відмовився, мусив би платити державі штраф у десятикратному розмірі вартості кутка. Спочатку на нашу заяву Федорко не відреагував. В управлінні йому добре все пояснили. Сам подзвонив і попросив Мішу про зустріч.

— Зійшлися на 400 гривень, — підтверджує чоловік. — Директор просив хоча би неділі не враховувати.

Володимир Федорко каже, що меблі затримали на заводі.

— Той куток вийшов мені золотим, — скаржиться. — Мав на ньому заробити всього 30 гривень. А так заплатив 700 гривень штрафу в Управління захисту прав споживачів і 400 покупцям.

За невчасно збудовану квартиру заплатили штраф 70 тисяч гривень

— Найчастіше люди скаржаться на гарантійне обслуговування мобільних телефонів та побутової техніки, — каже працівник юридичного відділу Івано-Франківського обласного управління захисту прав споживачів Валентина Ільків, 26 років. — 2003-го усіх звернень було 207, цього року — 1050. Протягом року ми допомогли повернути споживачам 291 тисячу 560 гривень.  Найбільша сума, яку відсуджували минулого року, — 70 тисяч гривень. Її виплатили за невчасно збудовану квартиру.
Валентина Ільків радить обов"язково брати при покупці товарний чек і гарантійний талон. Якщо покупка замовляється, на чеку обов"язково треба вказувати термін доставки. Бажано укладати письмовий договір, у якому вказувати всі параметри замовленого товару.

Зараз ви читаєте новину «Михайлові Хтемі магазин меблів заплатив 400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути