четвер, 27 серпня 2009 19:05

Львів"яни їдять риби на вісім кілограмів менше від потреби

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Юрій Федінчик вибирає рибу на Привокзальному ринку у Львові. Приглядається до філе пангасіуса. У народі цю рибу називають морським окунем
Юрій Федінчик вибирає рибу на Привокзальному ринку у Львові. Приглядається до філе пангасіуса. У народі цю рибу називають морським окунем

"За рік одна людина на Львівщині споживає трохи більше 12 кілограмів риби при науково обґрунтованій потребі 20 кілограмів на рік. Водночас житель області з"їдає 118 кілограмів хліба, при фізіологічній потребі 93, а замість 90 кілограмів картоплі —  майже 160. Зерно та картоплю ми їмо не від багатого життя, — підрахував заступник голови Львівської облдержадміністрації Ярослав Панюра, 51 рік. — Продукції на ринках досить, але її не розкуповують, пропозиція перевищує попит. Це свідчить про те, що в населення бракує грошей і люди перейшли на дешевші продукти харчування.

Хлібина, 2 кг картоплі, макарони, курятина, трохи масла та фруктів — такий тижневий раціон львів"янки 62-річної Людмили Шолох.

— Рибки хочеться, ковбаски, але це ж 30–50 гривень за кілограм треба віддати, — каже жінка. — Риба сьогодні коштує майже стільки, як м"ясо.

Оператор мобільного зв"язку Юрій Федінчик, 22 роки, купує рибу двічі на місяць.

— Беру одне-два філе на півкілограма, — розповідає. — Мені вистачає, щоб раз повечеряти.

Через зростання курсу долара риба на ринках Львівщини подорожчала на 60%. Покупців біля рибних яток меншає що не день.

Продавці риби на ринку Привокзальний жаліються, що брак клієнтів особливо гостро відчули влітку, а продаж почав падати навесні, одразу після Великодня.

Тушка хека за рік подорожчала на 10 гривень

— Раніше ми за день продавали 200–300 кілограмів, а зараз за тиждень стільки не збуваємо, — розповідає Тетяна Лепеха, 38 років. — Зараз купують дешеву рибу — мойву, путасу, бо вона по 9–10 гривень за кілограм. Ось бачите, робочий день закінчується, а на прилавках повно риби.

Директор рибної гуртівні у Львові 38-річний Олег Оліфірович каже, що порівняно з минулим роком обсяги поставок упали у 2,5–3 рази.

— Уся риба у нас іде з-за кордону, як і весь імпорт, цей товар чітко прив"язаний до курсу долара, — розповідає. — Риба подорожчала на 60–80 відсотків порівняно з минулим роком. Наприклад, торік тушка хека американського коштувала 16–17 гривень, а зараз 26–27 гривень.

Медики ж застерігають: щоденне меню має бути насиченим. Якщо їсти забагато картоплі й виробів із борошна, нехтуючи рибою, м"ясом, овочами та фруктами, можна занедужати.

— Через те, що меню під час кризи стало примітивним, маємо різні білкові порушення в організмі, авітамінози, ожиріння, кишково-шлункові захворювання, — каже позаштатний обласний лікар-дієтолог Зоряна Завада, 46 років. — В основі антикризового раціону мають бути зелень та фрукти. Щоб залишатися в тонусі, людина має щодня споживати кілограм овочів і фруктів, можна з"їсти 300–400 грамів хліба, бажано житнього, як мінімум 150 грамів м"яса чи риби.

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни їдять риби на вісім кілограмів менше від потреби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути