
"За рік одна людина на Львівщині споживає трохи більше 12 кілограмів риби при науково обґрунтованій потребі 20 кілограмів на рік. Водночас житель області з"їдає 118 кілограмів хліба, при фізіологічній потребі 93, а замість 90 кілограмів картоплі — майже 160. Зерно та картоплю ми їмо не від багатого життя, — підрахував заступник голови Львівської облдержадміністрації Ярослав Панюра, 51 рік. — Продукції на ринках досить, але її не розкуповують, пропозиція перевищує попит. Це свідчить про те, що в населення бракує грошей і люди перейшли на дешевші продукти харчування.
Хлібина, 2 кг картоплі, макарони, курятина, трохи масла та фруктів — такий тижневий раціон львів"янки 62-річної Людмили Шолох.
— Рибки хочеться, ковбаски, але це ж 30–50 гривень за кілограм треба віддати, — каже жінка. — Риба сьогодні коштує майже стільки, як м"ясо.
Оператор мобільного зв"язку Юрій Федінчик, 22 роки, купує рибу двічі на місяць.
— Беру одне-два філе на півкілограма, — розповідає. — Мені вистачає, щоб раз повечеряти.
Через зростання курсу долара риба на ринках Львівщини подорожчала на 60%. Покупців біля рибних яток меншає що не день.
Продавці риби на ринку Привокзальний жаліються, що брак клієнтів особливо гостро відчули влітку, а продаж почав падати навесні, одразу після Великодня.
Тушка хека за рік подорожчала на 10 гривень
— Раніше ми за день продавали 200–300 кілограмів, а зараз за тиждень стільки не збуваємо, — розповідає Тетяна Лепеха, 38 років. — Зараз купують дешеву рибу — мойву, путасу, бо вона по 9–10 гривень за кілограм. Ось бачите, робочий день закінчується, а на прилавках повно риби.
Директор рибної гуртівні у Львові 38-річний Олег Оліфірович каже, що порівняно з минулим роком обсяги поставок упали у 2,5–3 рази.
— Уся риба у нас іде з-за кордону, як і весь імпорт, цей товар чітко прив"язаний до курсу долара, — розповідає. — Риба подорожчала на 60–80 відсотків порівняно з минулим роком. Наприклад, торік тушка хека американського коштувала 16–17 гривень, а зараз 26–27 гривень.
Медики ж застерігають: щоденне меню має бути насиченим. Якщо їсти забагато картоплі й виробів із борошна, нехтуючи рибою, м"ясом, овочами та фруктами, можна занедужати.
— Через те, що меню під час кризи стало примітивним, маємо різні білкові порушення в організмі, авітамінози, ожиріння, кишково-шлункові захворювання, — каже позаштатний обласний лікар-дієтолог Зоряна Завада, 46 років. — В основі антикризового раціону мають бути зелень та фрукти. Щоб залишатися в тонусі, людина має щодня споживати кілограм овочів і фруктів, можна з"їсти 300–400 грамів хліба, бажано житнього, як мінімум 150 грамів м"яса чи риби.
Коментарі