четвер, 16 липня 2009 19:38

Кормоприготувальні агрегати "Мрія" окуповуються за два тижні

Доктор сільськогосподарських наук, академік Української академії аграрних наук Віктор Федорович Коваленко з Інституту свинарства, що в Полтаві, кандидат сільськогосподарських наук, академік Академії інженерних наук України Микола Борисович Соляник із науково-виробничого впроваджувального Центру академії інженерних наук України, що в Новій Каховці, втілили в життя і пропонують нову енергозберігаючу технологію вирощення свиней, телят і великої рогатої худоби.

Науковці розробили вісім модифікацій спеціальних агрегатів серії АКГСМ "Мрія" для приготування кормів, що подрібнюють зерно у воді та готують гомогенну зернову суспензію або ферментовані корми у співвідношенні зерна до води 1:2. Відгодувати свиню вагою 100 кг можна за п"ять-шість місяців без використання харчових добавок і гормонів, таким чином одержати екологічно чисту продукцію. Цю технологію вже випробували на 530 фермерських господарствах України.

Про особливості роботи, переваги такого вигодовування розповідає кандидат сільськогосподарських наук, академік Академії інженерних наук України Микола Соляник:

— Тільки наші кормоагрегати виробляють високоефективні корми, що збільшують утримання в тілі тварини поживних речовин і мікроелементів, які позитивно впливають на зростання ваги та надоїв тварин. Технологія гарантує збільшення середньодобового приросту живої ваги на 120-140 відсотків, економію кормів на 20 відсотків та енергоресурсів — до 30 відсотків.

Фермери підраховували прибутки? Скільки можна заробити, вигодовуючи тварин таким способом?

— На кілограмі вирощеного м"яса можна заробляти до 12 гривень. Сьогодні закупівельна ціна м"яса 16–18 гривень, а 3 кілограми зерна, які потрібно згодувати, щоб свиня набрала цей кілограм, коштують 2 гривні 40 копійок. Отже, прибуток становить 15 гривень, мінус інші витрати у межах 2 гривень. Виростивши 100-кілограму свиню, можна отримати 1200 гривень прибутку.

Особливі навички для обслуговування техніки потрібні?

— Наші агрегати прості в обслуговуванні попри те, що замінюють кормоцех. Один електродвигун виконує чотири операції — подрібнює зернові, ретельно розмішує масу, підігріває та видає готовий продукт. До того ж вони не займають багато місця.

Щоб установити його, достатньо до 2 квадратних метрів площі.

Чи швидко окуповується такий агрегат?

— Залежно від моделі. Наприклад, АКГСМ-01, 02 та 05 при годуванні навіть до 200 голів на відгодівлі за 12–15 днів, АКГСМ — 03, 04 при відгодівлі 40–50 голів протягом двох місяців. Це відбувається за рахунок економії, корму, енергоресурів і додаткового приросту живої маси.

Валентин Кобилянський, голова сільгоспкооперативу "Вікторія" із села Топали Красноокнянського району на Одещині, понад рік використовує у своєму господарстві  агрегати для приготування кормів "Мрія". У господарстві 700 голів свиней. Для приготування кормів використовують дві установки, що виробляють 200 кг та 1 т кормів за годину.

— Перший плюс із появою агрегатів у нашій роботі — це більший приріст свиней за менший період часу, а другий — це економія зерна й електроенергії, — розповідає Валентин Пилипович. — З установки виходить готова маса, яку можна одразу подавати свиням, за консистенцією вона нагадує дитяче харчування. До того ж установка проста в користування, один працівник без труднощів її обслуговує.

Зараз ви читаєте новину «Кормоприготувальні агрегати "Мрія" окуповуються за два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути